Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αναβλητικοί;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αναβλητικοί;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αναβλητικοί; Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από μικρή ηλικία έχουμε ακούσει τη συμβουλή να μην αφήνουμε για αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Πού οφείλεται λοιπόν η αναβλητικότητα και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αναβλητικοί;

Θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη ρίζα της αναβλητικότητας στους παρακάτω τρεις λόγους.

*Λόγω ανασφάλειας

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να φέρεις εις πέρας μια υποχρέωση, νιώθει δηλαδή ανασφάλεια, μπορεί να καταλήγει να την αναβάλλει.

*Λόγω τελειομανίας

Αυτός ο λόγος μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα λογικός, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα νόμιζε κανείς. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να μεταθέτει διαρκώς μια εργασία για αργότερα επειδή ο στόχος του είναι όταν την κάνει να είναι άψογη. Ακριβώς αυτή η τελειομανία του μπορεί να τον αναγκάζει να μην αντιμετωπίζει μια εργασία διεκπεραιωτικά αλλά να στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ακόμη κι αν αργήσει να ασχοληθεί πρακτικά μαζί της, μπορεί να την προετοιμάζει και να την οργανώνει στο μυαλό του.

*Λόγω… τεμπελιάς

Δεν ακούγεται κομψό, σίγουρα όμως είναι αληθινό. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουμε κάτι από τεμπελιά, επειδή βαριόμαστε δηλαδή και δεν έχουμε όρεξη να το ξεκινήσουμε.

Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα

Λιγότερο ή περισσότερο όλοι γνωρίζουμε ότι όσο αναβάλλουμε κάτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται στη συνέχεια να το ξεκινήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι φόβοι  και οι ανασφάλειες, ενώ αρκετές φορές αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας που έχουμε αναλάβει. Μάλιστα, αν καταλήγουμε να αναβάλλουμε διαρκώς μια υποχρέωση, μπορεί στο τέλος να μην έχουμε καν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε (π.χ. επειδή έχει περάσει η χρονική προθεσμία. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούμε αλλά και να «θυμώσουμε» με τον εαυτό μας, μειώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο αναβάλλουμε κάτι τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και φθειρόμαστε από το άγχος.

Πώς θα ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αν δούμε ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα αναβλητικότητας, θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια χαρακτηριστικά ή ποιες πεποιθήσεις είναι αυτά που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Αφού εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εκδηλώνεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πράξη.

Για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα πρέπει να οργανωθούμε, να βγάλουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ή τον άλλον άνθρωπο που θέλουμε να πάψει να είναι αναβλητικός κάθε φορά που τα καταφέρνουμε ή τα καταφέρνει (αν η αναβλητικότητα αφορά κάποιον άλλον, τον σύζυγο ή τα παιδιά μας, για παράδειγμα).

Reboot: Ζήστε την ζωή σας στο έπακρο

Κλαίει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Beauty tips για να ξυπνάτε ομορφότερη

Η διατροφή που μας «απαλλάσσει» από το άγχος

Ποια ψυχικά προβλήματα ταλαιπωρούν τους σημερινούς 50άρηδες

Ημικρανία: Επαναστατική μέθοδος προσφέρει άμεση ανακούφιση

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης με δύο λόγια

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κακή συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Έτσι θα νικήσετε το στρες – Τι να κάνετε μια φορά την εβδομάδα

Οι 7 τροφές που είναι καλύτερες και από ψυχοθεραπεία

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored