Τρίκαλα: Τηλεργασία και σωστή διατροφή

μπουντουρη ελευθερια διατροφολογος

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή στην τηλεργασία.

Αναλυτικά:

Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε ριζικά τη ζωή μας. Μία από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε είναι η τηλεργασία. Η τηλεργασία είναι μια μορφή εκτέλεσης εργασίας, σύμφωνα με την οποία σημαντικό μέρος του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και η εργασία εκτελείται με τη χρήση πληροφορικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων (Internet). Αυτός ο τρόπος εργασίας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την υγεία μας σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην εργασία. Έχει δημιουργήσει, όμως, και κάποια αρνητικά δεδομένα:

  1. Το άγχος για απόδοση και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν στρεσογόνους παράγοντες και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητάς «fastfood», που σου παρέχει πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
  2. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επιτέλους ελεύθεροι να φάνε αυτά που θέλουν, όταν εργάζονται από το σπίτι. Στο σπίτι δεν υπάρχουν οι συνάδελφοι που θα σε κρίνουν για αυτό που τρως και κανείς δεν θα πει τι και πόσο είναι σωστό να φας. Υπάρχεις μόνο εσύ, ο υπολογιστής σου και το ψυγείο. Και μπορείς να το ανοίξεις όσες φορές θες. Επίλεξε υγιεινά τρόφιμα όταν πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και μη γεμίζεις το ψυγείο με λιχουδιές στις οποίες αδυνατείς να αντισταθείς.
  3. Για πολλούς ανθρώπους ο δρόμος για τη δουλειά, ήταν μία μορφή άσκησης (περπάτημα ή ποδήλατο), άρα η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει τη φυσική σου κατάσταση. Με τη δουλειά από το σπίτι, αυτή η άσκηση εκλείπει.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά θετικά:               

  1.  Ο χρόνος που περνά κάποιος στο σπίτι -ακόμα και δουλεύοντας- μειώνει τις πιθανότητες για delivery και αυξάνει τις πιθανότητες να ετοιμάσει κάτι σπιτικό. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να τηρήσει ένα πρόγραμμα διατροφής όταν βρίσκεται όλη την ημέρα στο σπίτι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν τόσοι πειρασμοί καθώς ούτε κάποιος συνάδελφος θα φέρει κάποιο κέρασμα ούτε θα περάσουμε από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή fastfoodκαι θα μπούμε στον πειρασμό να πάρουμε κάτι.
  2. Σε κάποιες περιπτώσεις το περιβάλλον του σπιτιού είναι περισσότερο ήρεμο από ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέξουμε περισσότερο υγιεινά σνακ όταν δουλεύουμε από το σπίτι, καθώς η επιλογή γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας και όχι έντονου στρες και είναι, έτσι, περισσότερο συνειδητή.
  3. Στο χώρο εργασίας είναι δύσκολο να έχεις ό,τι χρειάζεσαι για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ψυγείο είναι κοινό και μπορείς να μεταφέρεις κάποια συγκεκριμένα φαγητά. Αντίθετα στο ψυγείο του σπιτιού σου μπορείς να έχεις φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά και ό,τι άλλο χρειάζεσαι ώστε η υγιεινή διατροφή.

Επομένως:

  • Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης, 3-4 μερίδες/ημέρα φρούτα και λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Επιλέγουμε καλές πηγές λίπους όπως ξηροί καρποί και αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά όπως λιπαρά κρέατα.
  • Αποφεύγουμε γλυκά και ραφιναρισμένα τρόφιμα και κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.
  • Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό επιλέγουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Όσο μπορούμε βάζουμε κίνηση στη ζωή μας. Έστω και να πάμε έως το σούπερ μάρκετ με τα πόδια ή να επιλέξουμε τη σκάλα αντί του ασανσέρ.

Σίγουρα, δεν είναι κάθε μέρα κατάλληλη για όλα τα παραπάνω. Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραμελείς την υγεία και ευεξία σου λόγω των νέων συνθηκών εργασίας. Οι ζωές μας αλλάζουν και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας!

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Ζωτικής σημασίας η άρση της αναστολής των διαιτολογικών γραφείων

Κορωνοϊός και ψυχική υγεία

Facebook
Twitter
Email
Sponsored