Θεσσαλία: Ασφυξία στις ΜΕΘ με τους διασωληνωμένους

entatiki koronoios

Στην 5η ΥΠΕ εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά σε πληρότητα

Στον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η αγωνία όλων είναι εάν θα μπορέσουν να αντέξουν, μέχρι ο αντίκτυπος των μέτρων αποτυπωθεί και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σήμερα, σύμφωνα με το kosmoslarissa.gr, σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).

Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά σε πληρότητα κρεβατιών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις 68 κλίνες οι 65 είναι κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

Σε απλές και ειδικές κλίνες νοσηλεύονταν χθες 3.831 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Στην 5η ΥΠΕ από τις 589 διαθέσιμες κλίνες οι 453 ήταν κατειλημμένες.

«Χρειαζόμαστε γιατρούς να μας βοηθήσουν»

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής, αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κορωνοϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται στις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κομνός.

«20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότεροι. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν την Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε», συνέχισε ο ίδιος.

«Γιατροί που έχουν σχέση με αναπνευστήρες και μονάδες, είναι οι εντατικολόγοι, είναι γιατροί 5-6 ειδικοτήτων που έχουν σχέση με την εντατική. Ένας καλός γιατρός που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε στρατιώτες», τόνισε ο κ. Κομνός.

Δείτε επίσης:

“Θωρακίζεται” απέναντι στον κορωνοϊό με 7 κλίνες το ΓΝΤ

Το ΓΝΤ δείχνει έτοιμο στον “πόλεμο” κατά του κορωνοϊού

Στην ίδια κατηγορία