Πρόστιμο-μαμούθ έρχεται για τη γαλακτοβιομηχανία με τη νοθευμένη φέτα

Δεύτερη ερώτηση στη Βουλή για τη βιομηχανία της περιοχής μας που ελέγχεται για υπόθεση νοθείας. Μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ζητώντας να πληροφορηθεί τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.Αναλυτικά η ερώτηση που βουλευτή του ΜέΡΑ 25 που κατατέθηκε στη Βουλή:

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν της εκλογές» δήλωσε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στις 13.1.2020 προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση (της Φέτας) θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για τη προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».

Στις 9 Μαρτίου εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένης φέτας και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 80%. Η καταγγελλόμενη εταιρεία αναγνώρισε το γεγονός, αποδίδοντάς το σε «λάθος κατά την παραγωγική διαδικασία».

Παρ’ όλ’ αυτά, το περιστατικό έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Η φέτα αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας, έχοντας αυξημένη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Το σήμα προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το οποίο κατοχυρώνει την ονομασία “Φέτα” μόνο για το παραγόμενο παραδοσιακά στην Ελλάδα τυρί από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι το καταλυτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην επιτρέπουμε να υπονομεύεται από «λάθη», που οφείλουν να ελεγχθούν σε βάθος κατά πόσον είναι τέτοια. Ταυτόχρονα γνωρίζετε πολύ καλά πως βιομηχανίες βόρειων κυρίως χωρών, όπως η Δανία και η Γερμανία, εποφθαλμιούν να αρθεί αυτό χαρακτηριστικό, ώστε να μπορούν να πωλούν το λευκό, αγελαδινό τυρί τους με την ψευδεπίγραφη ονομασία “φέτα”. Να σημειωθεί πως η παραγωγή της φέτας προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας, καθώς σε αυτήν απασχολούνται πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και αγροτών σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Με δεδομένα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έγινε ή διεξάγεται έλεγχος σε βάθος στην εν λόγω εταιρεία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» και τί είδους κυρώσεις σκοπεύει το Υπουργείο να επιβάλει στην εταιρεία;
  2. Με αφορμή το περιστατικό, τί μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο σε σχέση με την προστασία του σήματος ΠΟΠ από τέτοιες πρακτικές στο μέλλον και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την αυξημένη ανάγκη για ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, λόγω της αύξουσας διεθνούς ζήτησης για Φέτα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης”

Υπενθυμίζεται ότι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία που φέρεται να “πιάστηκε” με νοθευμένες παρτίδες Φέτας Π.Ο.Π. σε ράφια γερμανικών σούπερ μάρκετ προχώρησαν ελεγκτές του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Όπως γνωστοποιεί ο Οργανισμός η “έφοδος” πραγματοποιήθηκε αρκετά πριν έρθει το θέμα στη δημοσιότητα και δύο μέρες αφότου έφτασε στα χέρια του (10 Μαρτίου) η καταγγελία από τη Γερμανία μαζί με τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εκεί ελέγχων που έδειξαν νοθεία με αγελαδινό γάλα από 50% έως 80%!

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικά, προηγήθηκε μία μέρα πριν, διοικητική διερεύνηση του θέματος όπου «τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας».

Έτσι «οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας», αναφέρει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο οργανισμός που χορηγεί τις πιστοποιήσεις Π.Ο.Π. στις επιχειρήσεις, «η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες». Διαβεβαιώνει δε πως «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία».

Σύμφωνα με την τελευταία, για νοθεία προϊόντων Π.Ο.Π. προβλέπεται μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης  2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη καθώς και «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο. Επίσης προβλέπεται και η επιβολή «τσουχτερού» διοικητικού προστίμου που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εταιρείας με δεδομένο ότι είχε πέρυσι κύκλο εργασιών σχεδόν το τριπλάσιο απ’ τα 10 εκατ. ευρώ που θέτει ως όριο ο νομοθέτης για την επιβολή προστίμου κατ’ αναλογία. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Χθες το πρωί με ανακοίνωση του το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωνε πως «αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας – κατά πάγια πρακτική – δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της».

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored