Παραδοσιακές Τσιγαρίδες στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας (βίντεο)

Παραδοσιακές Τσιγαρίδες στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας

Φέτος οι γιορτές είναι διαφορετικά με lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κορονοϊό και χωρίς κάλαντα, ας ταξιδέψουμε όμως στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας όταν αναβίωνε το έθιμο της “γουρνοχαράς” με τις τσιγαρίδες και το κατσιαμάκι.

Τρία χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου του 2017,αναβίωσε  ένα πατροπαράδοτο έθιμο, που τηρούνταν στο χωριό τις ημέρες των Χριστουγέννων και δεν είναι άλλο από την παρασκευή της παραδοσιακής αλευριάς και των τσιγαρίδων και με σύμμαχο τον καιρό στην οικία της κας Αγγελικής Καραπέτσα άνθρωποι του χωριού και του πολιτιστικού Συλλόγου επιμελήθηκαν την παρασκευή των νοστιμότατων τσιγαρίδων ενώ οι γυναίκες έφτιαξαν την νοστιμότατη “Κατσιαμάκα”.

Τα παραδοσιακά εδέσματα δόθηκαν σε όλους τους κατοίκους του χωριού το μεσημέρι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Όλη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε από την Λαογραφική εκπομπή της TV10, “Μυλόπετρες” που παρουσιάζει ο Στέφανος Μπαντόλας. Μία εκπομπή που μετρά πάνω από 18 χρόνια τιμώντας την ελληνική παράδοση και αναδεικνύοντας τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής με σεβασμό πάντα την παράδοση. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.


Παραδοσιακές Τσιγαρίδες στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας

Μυλόπετρες: Λαογραφική εκπομπή

Το έθιμο της Αλευριάς και των Τσιγαρίδων

Οι  νοικοκυραίοι της Κρύας Βρύσης, έλιωναν λίπος (λίπα) από το χοιροσφάγειο, καθώς παλιά δεν είχαν λάδι ελιάς,  οπότε το χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα. Το έβαζαν ενίοτε και πάνω στην φέτα του ζυμωτού ψωμιού και το έτρωγαν μικροί και μεγάλοι, ενώ λειτουργούσε και ως συντηρητικό!

Μέσα στο λίπος συντηρούσαν οι νοικοκυρές, τις τσιγαρίδες που παρασκεύαζαν από το χοιροσφάγειο και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εβραζαν τα πράσα και σε συνδυασμό με το χοιρινό κρέας, παρασκεύαζαν την παραδοσιακή αλευριά.

Επίσης, έφτιαχναν και λουκάνικα από το γουρούνι με το κρέας και τα πράσα και μετά τα κρεμούσαν σε θηλιές σε ένα ξύλο, ώστε να ξεραθούν και να μαγειρευτούν, όταν θα ερχόταν η ώρα.

Δείτε επίσης:

Άλλοι τρώνε γαρίδες και άλλοι …τσιγαρίδες

Facebook
Twitter
Email
Sponsored