Ευνοημένη η Θεσσαλία από την άνοδο της φέτας

Ευνοημένη η Θεσσαλία από την άνοδο της φέτας - φωτο: αρχείο

Αυξημένες κατά 10% σε όρους ποσότητας ήταν οι εξαγωγές φέτας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς διατέθηκαν στις διεθνείς αγορές 65,3 χιλ. τόνοι, παρατηρήτε λοιπόν άνοδο στη ζήτηση της φέτας. Τα στοιχεία ευνοούν σημαντικά την οικονομία της Θεσσαλίας καθώς η φέτα αποτελεί την δύναμη πυρός των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τις εξαγωγές γιαουρτιού, καθώς σε όρους ποσότητας κινήθηκαν ανοδικά κατά 15% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανερχόμενες σε 79,8 χιλ. τόνους με βάση στοιχεία της ICAP.

Συν τοις άλλοις, η τιμή αποτελεί τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών, όπως ανέφερε η Θάλεια Κάτσενου, σύμβουλος οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP στο συνέδριο Meat & Dairy Day. Αναφερόμενη ευρύτερα στους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση των τυροκομικών, διευκρίνισε ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, όπως η γεύση, η διάρκεια χρήσης του, η θρεπτική αξία, η συσκευασία.

H ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει τη ζήτηση, δεδομένου ότι υπάρχουν και προϊόντα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν την κατανάλωση είναι και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των καταναλωτών, καθώς και τα διευρυμένα ωράρια εργασίας που οδηγούν στην κατανάλωση μικρογευμάτων, όπου τυριά σε μορφή αλειμμάτων παρουσιάζουν ιδιαίτερη δημοφιλία σε αυτή την περίπτωση.

Ταυτόχρονα εμφανίζεται αύξηση της ζήτησης για γάλα υψηλής παστερίωσης και γάλα με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθώς και για την κατηγορία λειτουργικών τροφίμων.

Το πρόβειο γάλα 

Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη χρονιά, εντός του 2019 το πρόβειο  γάλα παρουσίασε σωρευτική αύξηση πωλήσεων κατά 16%. Επιπλέον, στην διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς η δηλωθείσα παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2018, δεδομένης της μείωσης που προέκυψε στην παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, η οποία διαμορφώθηκε συνολικά στους 1,4 εκατ. τόνους.

Στη διάρκεια του 2019 οι περισσότερες κατηγορίες γαλακτοκομικών εμφάνισαν αυξημένη παραγωγή στη χώρα μας σε σύγκριση με το 2018. Ωστόσο μείωση εμφανίζει η παραγωγή διαφόρων ροφημάτων γάλακτος, γεγονός που σύμφωνα με την ICAP οφείλεται και στην διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας.

Δηλωθείσα παραγωγή γάλακτος

Αγελαδινό 2018: 619 χιλ. τόνοι, 2019: 640 χιλ. τόνοι

Πρόβειο 2018: 675,4 χιλ. τόνοι, 2019: 639,2 χιλ. τόνοι

Κατσικίσιο 2018: 152 χιλ. τόνοι, 2019: 143 χιλ. τόνοι.

Σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, το 68% των ποσοτήτων που παράγονται στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε στραγγιστό, ενώ το απλό αγελαδινό αντιστοιχεί στο 7% της εγχώριας παραγωγής γιαουρτιού. Στη διάρκεια του 2019 η μείωση που αφορά στη φαινομενική κατανάλωση γιαουρτιού στην Ελλάδα ανήλθε στο 20,6%, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών κατά 30%. Επίσης, πάνω από το 70% της εγχώριας κατανάλωσης βουτύρου και κρέμας γάλακτος αφορά στην επαγγελματική χρήση.

Ταυτόχρονα, τα μαλακά τυριά αποτελούν το 72,5% της εγχώριας παραγωγής με κύριο παραγόμενο προϊόν τη φέτα. Η παραγωγή ΠΟΠ τυριών μειώθηκε κατά 5,9% το 2019, ενώ το 64% των τυριών παράγονται από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Κατά την προηγούμενη χρονιά η φέτα κάλυψε το 90,5% της παραγωγής μεταξύ των ΠΟΠ τυροκομικών και το 57,7% της συνολικής παραγωγής τυροκομικών από τις βιομηχανίες.

Εξετάζοντας την κατανομή εγχωρίως παραγόμενων και εισαγόμενων τυροκομικών, τo 59% των τυροκομικών αντιστοιχεί σε ελληνικά τυριά.Ευνοημένη λοιπόν η Θεσσαλία από την άνοδο της φέτας

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr

Δείτε επίσης

ΟΛΥΜΠΟΣ πρώτα από όλα σημαίνει γάλα!

Facebook
Twitter
Email
Sponsored