Ετοιμάζονται για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» οι Τρικαλινοί

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: 3.611 αιτήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους συλλέγουν οι Τρικαλινοί, οι οποίοι ετοιμάζονται για το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

Να συντάσσουν τους φακέλους ξεκίνησαν οι Τρικαλινοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς η πλατφόρμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου.

Και αυτή τη φορά, χιλιάδες είναι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μονοκατοικιών θα σπεύσουν να προλάβουν την κατάθεση των σχεδίων για τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις προκειμένου να δεσμεύσουν τους αδιάθετους πόρους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Νίκο Λιάκο όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, ξεκίνησαν τη διαδικασία εδώ και αρκετό καιρό, διότι τα δεδομένα άλλαξαν και όλα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 20 λεπτά, αφού μετά κλειδώνει η σχετική πλατφόρμα.

Ο κ. Λιάκος δεν παρέλειψε να σταθεί και στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με το νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς μηχανικούς που καλούνται να καταθέσουν μέσα σε λίγα λεπτά τα δικαιολογητικά.

«Ως ΤΕΕ – σε κεντρικό επίπεδο- ξεκαθαρίσαμε ότι με τέτοιες διαδικασίες δε θα δεχτούμε να συμμετέχουμε. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για να γίνουν σημαντικές αλλαγές, διότι με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται και ο ρόλος μας» τόνισε.

Την ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα που προκηρύσσει το ΥΠΕΝ και γενικότερα η πολιτεία, μετά μία δεκαετία εφαρμογής τους, αποτυπώνει και το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών».

Το ψήφισμα της πλειοψηφίας του σώματος της Αντιπροσωπείας εστιάζει σε προτάσεις βελτίωσης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», τουλάχιστον σε επόμενους κύκλους που έχουν προαναγγελθεί, αλλά ασκεί και κριτική στις διαδικασίες του τρέχοντος κύκλου καθώς και προηγούμενων.

Οι όροι για το Εξοικονομώ- Αυτονομώ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ, επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης.

Η επόμενη με ατομικό 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυση 55%. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ή οικογενειακό 30.000-40.000 μπορούν να τύχουν επιδότησης 50%. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ή οικογενειακό 40.000-70.000 με ενίσχυση 45%. Και τέλος η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000-90.000 ή οικογενειακό 70.000-120.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.

Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.

Επίσης το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνει και δύο κατηγορίες ενίσχυσης για τις πολυκατοικίες, ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων. Ετσι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να υποβάλουν ως σύνολο την αίτηση Τύπου Α για κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις και να λάβουν βασικό ποσοστό ενίσχυσης 60%, το οποίο μαζί με τα μπόνους (Covid-19 και ενεργειακό) φτάνει στο 80% και το λιγνιτικό στο 90%.

Επίσης οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας που θέλουν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μόνο των κοινόχρηστων χώρων υποβάλλουν την αίτηση Τύπου Β και επιδοτούνται αρχικά κατά 60% οι δαπάνες τους, συν 10% το μπόνους Covid-19, φτάνοντας στο 70%. Δεν δικαιούνται το ενεργειακό μπόνους, αλλά αν είναι σε λιγνιτική περιοχή παίρνουν κι άλλο ένα 10%, φτάνοντας το 80%

Δείτε επίσης:

Στο πλευρό των νοικοκυριών η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Facebook
Twitter
Email
Sponsored