Δημήτρης Γκολοβράντζας: Ο τρικαλινός master chef της πίτας

Δημήτρης Γκολοβράντζας: Ο τρικαλινός master chef της πίτας

Ο Δημήτρης Γκολοβράντζας, μπορεί να κατέχει πτυχίο Νομικής Αθηνών, Φιλοσοφικής Ιωαννίνων και 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, όμως τιμητικά θα έπρεπε να του είχε αποδοθεί, εάν υπήρχε, master στην “παρασκευή παραδοσιακής βλάχικης πίτας”.

Λάτρης της παράδοσης, του απλού και αυθεντικού, όπως αυθεντικός είναι και ο ίδιος, αγαπά τον τόπο του, την γειτονιά του, o Δημήτρης Γκολοβράντζας τιμά την βλάχικη καταγωγή του και κατ επέκταση και τις παραδοσιακές τους συνταγές και πίτες, όπου έχει master. Έχει ανάγει σε τέχνη το “άνοιγμα” φύλλου για πίτα και οι πίτες του είναι μικρά αριστουργήματα, ώστε δικαιολογημένα οι φίλοι του να θεωρούνται προνομιούχοι που τις απολαμβάνουν.

Στις top δημιουργίες του η αλάδωτη νηστίσιμη τσουκνιδόπιτα, η γαλατόπιτα, ο πλαστός, ο…, ο…., και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μοιραζόμαστε μαζί σας την συνταγή του, για την παραδοσιακή βλάχικη κρεατόπιτα.


Η συνταγή της βασιλόπιτας των Βλάχων


  • Φύλλα 12
  • 1,5 kg χοιρινό
  • 2 kg πράσα
  • 1χούφτα γλυκό τραχανά
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Στρώνουμε τα τέσσερα πρώτα φύλλα και τα ραντίζουμε με λάδι. Ρίχνουμε ζαϊρέ ( γέμιση ). Ζαϊρέ βάζουμε στο 6ο και 8ο φύλλο. Ενώ στα 5ο, 7ο, 9ο και μέχρι το 12ο ραντίζουμε μόνο με λάδι.
Σε όποιο φύλλο θέλουμε βάζουμε το φλουρί.

Την επομένη, αφού ψηθεί η πίτα, ο νοικοκύρης, κάνει τρεις γύρους το ταψί, κατόπι με το μαχαίρι χαράζει τον Σταυρό, δίνει ευχές για τον καινούριο χρόνο και, τέλος, κόβει και μοιράζει από ένα κομμάτι πίτας σε κάθε μέλος της οικογένειας αλλά και στους φιλοξενούμενους, αν υπάρχουν. Ονοματίζει ένα κομμάτι για το σπίτι και τον Άγιο. Όποιος βρει το νόμισμα, θα έχει την “τύχη” για όλο το έτος!!!

Σχετικά με το βιογραφικό του

Ο Δημήτρης Γκολοβράντζας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθήνας, Φιλοσοφική στα Γιάννενα.

Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές:

  • Στην Ψυχολογία και Παιδαγωγική.
  • Στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων με θέμα Διπλωματικής εργασίας “Μύλος Ματσόπουλου: Από τον Νερόμυλο στο Πολιτιστικό Κέντρο”.

Υπηρέτησε στη Β/βάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής.

Άσκησε για μια διετία καθήκοντα ως Αντιπρόεδρος στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων ενώ για μια οκταετία υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου. Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος.

Απέκτησε βιωματική και συναισθηματική σχέση με τον Μύλο Ματσόπουλου όλα αυτά τα χρόνια, όπως, επίσης, εμφανής υπήρξε και ο ζήλος του για την πολιτιστική προβολή της πόλης. Αισθάνεται δικαιωμένος που χάρισε το όνομα “Μύλος των Ξωτικών”, ένα όνομα που ταξιδεύει την πόλη των Τρικάλων στα πέρατα της Οικουμένης.

Ταπεινά, εκφράζουμε στο πρόσωπο του την ευγνωμοσύνη.

Δείτε επίσης:

Η μπατζίνα της Αντιδημάρχου

Τρίκαλα: Η πόλη μας “μυρίζει” Χριστούγεννα (φώτο)

Facebook
Twitter
Email
Sponsored