Ζυμαρόπιτα ή κασόπιτα

Η πιο διάσημη ζυμαρόπιτα με τυρί («κάσα» στα βλάχικα είναι το τυρί) λέγεται και «χυτή», γιατί είναι ένας χυλός που «χύνεται». Κατάγεται από την Ήπειρο και μάλιστα σε αρκετές ταβέρνες στα Ζαγοροχώρια τον χυλό τον έχουν έτοιμο σε σκεύη σαν βαρέλια και από τη βρυσούλα τους γεμίζουν το ταψί, πασπαλίζουν με τη φέτα και ψήνουν την κασόπιτα αμέσως μετά την παραγγελία.

Την ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα και την τρώμε για πρωινό, για μεζέ, για σνακ, ή ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό της ταίρι το ξινόγαλα, το γιαούρτι και το γαλοτύρι.

10′ προετοιμασία45′ ψήσιμοΣύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 – 40 εκ.

  •  1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  •  500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  •  200-300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  3 αυγά, καλά χτυπημένα
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το μισό βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Αν είναι πιο σφιχτός, τον αραιώνουμε με λίγο νερό.
  2. Κρατάμε μία χουφτίτσα από το τυρί και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στον χυλό.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Έτσι η πίτα θα ροδίσει ωραία από κάτω και δεν θα κολλήσει.
  4. Αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  5. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

πηγη- gastronomos.gr

Δείτε επίσης:

Κοτόσουπα καλοχυλωμένη , χωρίς αυγολέμονο

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored