Θέλετε ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα; Φτιάξτε αυτή την κρητική συνταγή για βλίτα τσιγαριαστά με τραχανά και μυζήθρα, που γλυκαίνουν με λίγο κρεμμύδι.
8′ μαγείρεμα Σύνολο: 38′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα
- 100 γρ. κρίταμο φρέσκο (αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με κρίταμο τουρσί)
- 100 γρ. μάραθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. νωπή μυζήθρα, για το σερβίρισμα
- 120 γρ. ξινόχοντρος (τραχανάς από σπασμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα) ή άλλος ξινός σταρένιος τραχανάς, προαιρετικά, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα βλίτα τσιγαριαστά με κρίταμο, μυζήθρα και τραγανό ξινόχοντρο, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον μάραθο για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε την ντομάτα.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα βλίτα και το κρίταμο.
- Σοτάρουμε για ακόμα 3 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν, αλλά να μη λιώσουν.
- Τα θέλουμε τραγανά.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε σε πιάτο κι από πάνω σπάμε τη μυζήθρα.
- Θρυμματίζουμε τον ξινόχοντρο και τον σκορπίζουμε στο φαγητό.
.gastronomos.gr