Βερικοκόπιτα

Εύκολη, απλή και νόστιμη αυτή η διαφορετική πίτα με βερίκοκο, είναι ό,τι πρέπει για τον καφέ, το τσάι, και – γιατί όχι– ένα ποτήρι κρασί.

30′ προετοιμασία1 ώρα ψήσιμοΣύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τα βερίκοκα

  •  90 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  1 κιλό μικρά βερίκοκα ώριμα, χωρισμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια

Για τη βάση

  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  110 γρ. βούτυρο αγελάδας
  •  2 αυγά
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία

Βερίκοκα

  1. Για την βερικοκόπιτα αρχικά αλείφουμε με το βούτυρο το εσωτερικό ενός ταψιού με διάμετρο 26-28 εκ.
  2. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αραδιάζουμε τα βερίκοκα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, να ακουμπά στο ταψί.
  3. Αφήνουμε στην άκρη.

Παντεσπάνι

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας με τη σειρά τον χυμό και το ξύσμα, το γάλα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  3. Τον αδειάζουμε στο ταψί, περιχύνοντας τα βερίκοκα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 55-60 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μεγάλη πιατέλα.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε την βερικοκόπιτα.

gastronomos.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored