Σπιτικά τσουρέκια με γλάσο

Σπιτικά τσουρέκια με γλάσο

Σπιτικά τσουρέκια με γλάσο. Τα σπιτικά τσουρέκια είναι πάντα λαχταριστά, ειδικά αν είναι γλασαρισμένα! Μια γλυκιά συνταγή από το Αίγιο, για προχωρημένους στην κουζίνα!

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό Βούτυρο αγελάδος ή Βούτυρο ελαφρύ soft Χωριό
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Μέσα σε λεκάνη βάζουμε μια χούφτα από το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα χλιαρό με τη μαγιά διαλυμένη ώστε να γίνει ένα κουρκούτι. Το βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  • Βάζουμε το γλυκάνισο να πάρει 2 με 3 βράσεις με λίγο νερό, το στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη το νερό.
  • Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και κάνουμε έναν λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε το αλάτι, 3 αυγά, το κουρκούτι που έχει πια φουσκώσει, το νερό από το γλυκάνισο, και το Χωριό Βούτυρο αγελάδος (ή Βούτυρο ελαφρύ soft Χωριό) λιωμένο.
  • Τα ανακατεύουμε μέσα στο λάκκο και μετά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα τοιχώματα ώσπου να τελειώσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και ζυμώνουμε δυνατά για 15 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα προκειμένου η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή). Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, χαράζουμε με ένα μαχαίρι έναν σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα της και να χαθεί ο σταυρός.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού (απλώς αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας) φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι αλλά αυτή τη φορά λίγο, δεδομένου ότι θα φουσκώσουν και κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα πιάτο σπάμε ένα αυγό, και προσθέτουμε τη βανίλια, 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Τα ανακατεύουμε καλά και με ένα πινέλο αλείφουμε με πολύ προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε στους 160 με 170C για 20 λεπτά** περίπου στη μεσαία σκάλα.
  • Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε το τσουρέκι στο ταψί μέχρι να κρυώσει, δηλαδή για περίπου 1 ώρα (αλλιώς θα χάσει τον όγκο του).
  • **Το τσουρέκι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τη λαδόκολλα και το ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Για το γλασάρισμα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 βανίλια

Πηγή: minervahorio.gr

Δείτε επίσης:

Νηστίσιμα Λαδοκούλουρα με πορτοκάλι και σουσάμι

Σπανακοκέικ

Πασχαλινά κουλουράκια με σουσάμι

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored