Σουσαμόπιτα: Το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα

Σουσαμόπιτα: Το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα

Σουσαμόπιτα, το παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό με φύλλο, σουσάμι και αμύγδαλα. Η σουσαμόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Θράκης. Φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο, σουσάμι, αμύγδαλα, μπαχαρικά και σιρόπι και σήμερα ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για να το φτιάξουμε στο σπίτι.

Μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδα, από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. γλυκόζη, ή μέλι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 120 γρ. αμύγδαλο, λευκό, καβουρδισμένο
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τη ζύμη

  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. νερό, χλιαρό
  • 40 γρ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σπορέλαιο, για το λάδωμα των φύλλων
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τα φύλλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την κανέλα, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού, τη γλυκόζη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει το μείγμα μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και χτυπάμε για να σπάσουν. Αν δεν είναι καβουρδισμένα τότε τα βάζουμε μαζί σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 150ο C για 25-30 λεπτά και μόλις κρυώσουν ακολουθούμε τη διαδικασία.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, το νερό, το σπορέλαιο, το ξίδι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια αλευριού.
  • Ραντίζουμε με σπορέλαιο, βάζουμε το 1/5 από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί 28×36 εκ. και απλώνουμε σπορέλαιο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά. Το λάδι που περίσσεψε το απλώνουμε πάνω από τα ρολά μας.
  • Χαράσσουμε σε 20-25 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα. 
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 30 λεπτά να απορροφηθεί και σερβίρουμε με δυόσμο.

Πηγή: .mothersblog.gr, akispetretzikis.com

Δείτε επίσης:

Κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι

Η συνταγή για σαλάτα ζυμαρικών του Καίσαρα

Ριγκατόνι με ραγού Genovese

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored