Πελτές εύκολος, στην κατσαρόλα

Νοστιμότατος, λιγότερο αλμυρός από του εμπορίου, άρα και πιο υγιεινός, ο σπιτικός μας πελτές είναι ένα έκτακτο παράδειγμα οικιακής οικονομίας. Ο δικός μας είναι εύκολος και σχετικά γρήγορος αν τον συγκρίνουμε με τον κλασικό πελτέ, που χρειάζεται σούρωμα και στέγνωμα στον φούρνο.

1 ώρα προετοιμασία1 ώρα μαγείρεμαΣύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 βάζο των 400 ml

  •  3 κιλά ντομάτες (βλέπε Μυστικό), ώριμες αλλά σφιχτές
  •  1½ κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
  •  ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούµε τον οµφαλό (το υποπράσινο σηµείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά στη βάση τους.
  2. Βουτάµε κάθε ντοµάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τη βουτάµε µέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό, στο οποίο ιδεωδώς έχουµε βάλει και µερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη µε το χέρι µας.
  3. Κόβουµε τις ντοµάτες στα 4 και αφαιρούµε µε ένα κουταλάκι τα σπόρια.
  4. Βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια της ντομάτας στον πολυκόφτη (σε δόσεις) και τα πολτοποιούμε.
  5. Αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα.
  6. Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
  7. Αδειάζουμε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο, απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.

Μυστικά

Αν βρούμε, οι ιδανικές ντομάτες για τον πελτέ μας είναι τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης και οι καμπανούλες (πομοντόρι), που έχουν λιγότερο ποσοστό υγρασίας.

gastronomos.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored