Ο ντάκος με φρέσκια κρέμα φέτας, σκορδάτα βλίτα και ντομάτα είναι μια διαφορετική πρόταση για να απολαύσετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
30′ προετοιμασίαΣύνολο: 30′
Υλικά
Μερίδες: 2
- 2 μεγάλες κριθαροκουλούρες
- 1 μέτρια ντομάτα, ξεσποριασμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
- 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή λίγη ξερή, τριμμένη
Για τα χόρτα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένη
- 11⁄2 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα βλίτα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κρέμα φέτας
- Για να φτιάξουμε ντάκο με κρέμα φέτας, σκορδάτα βλίτα και ντομάτα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν το μείγμα 1 είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη φέτα.
- Ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο, σκεπασμένη, μέχρι να σερβίρουμε.
Χόρτα
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα.
- Πετάμε το σκόρδο, ρίχνουμε στο τηγάνι τα βλίτα, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν από το λάδι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ντάκος
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, τους αλείφουμε με κρέμα φέτας και από πάνω βάζουμε τα βλίτα.
- Μοιράζουμε και το μείγμα ντομάτας πάνω στα βλίτα και σερβίρουμε αμέσως.
gastronomos.gr