Ένα επιδόρπιο, ιδανικό για να κλείσει ένα γεύμα ή για να συνοδεύσει το απογευματινό μας ρόφημα. Μια τάρτα με τραγανή βάση φουντουκιού, κρέμα γιαουρτιού και σταφύλια.
40′ προετοιμασία15′ ψήσιμο10 ώρες αναμονήΣύνολο: 10 ώρες και 55′
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ.
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 350 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 10 γρ. γλυκόζη
- 8 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για τη βάση φουντουκιού
- 100 γρ. φουντούκια, τριμμένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σαν σκόνη
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την επικάλυψη σταφυλιού
- 300 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια (μόνο οι ρώγες)
- 20 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 κουτ. σούπας μπράντι
- 3 – 4 φύλλα φρέσκιας λεβάντας (για το στόλισμα, προαιρετικά)
Διαδικασία
Κρέμα γιαουρτιού
- Για να ετοιμάσουμε κρέμα γιαουρτιού με σταφύλια και λευκή σοκολάτα σε τραγανή βάση φουντουκιού, πρώτα μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε μικρό μπολ με κρύο νερό, για περίπου 10 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε μέτρια φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε με τα χέρια μας τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
- Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μίξερ για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Την αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψει το μείγμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει.
Βάση φουντουκιού
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ποσότητα βουτύρου, το φουντούκι, το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψί.
- Βάζουμε στη λαδόκολλα τη ζύμη, την ανοίγουμε πιέζοντας με την παλάμη μας σε «φύλλο» πάχους 2 – 3 χλστ. και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, το σπάμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το βούτυ- ρο στον κάδο του μίξερ με τη ζύ- μη φουντουκιού, χτυπώντας με το φτερό, μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος (σαν τη βά- ση του τσίζκεϊκ). Αδειάζουμε σε μια ταρτιέρα και το στρώνουμε ισόπαχα, πιέζοντάς το με την παλάμη μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα.
- Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γιαουρτιού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα, για να σφίξει.
Επικάλυψη σταφυλιού
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα σταφύλια και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σταφύλια και η ζάχαρη να σχηματίσει μια ελαφριά χρυσαφένια καραμέλα.
- Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το μέλι.
- Ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα γιαουρτιού.
- Στολίζουμε την κρέμα γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα, τραγανή βάση φουντουκιού και σταφύλια, αν θέλουμε, με φύλλα λεβάντας και σερβίρουμε.
.gastronomos.gr