Ζυμαρικά με πλούσια και ζουμερή σάλτσα ντομάτας.
20′ προετοιμασία55′ μαγείρεμαΣύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κόκορας βάρους περίπου 1.500 γρ., σε 6-8 κομμάτια
- 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 400 ml ζωμός κότας ή νερό
- 400 γρ. χυλοπίτες μέτριου μήκους
- 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
- 1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Πλένουμε, σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα.
- Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές και να ξεκολλάει εύκολα από το σκεύος.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και τη δάφνη, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Χωρίς νερό, μόνο με την ντομάτα.
- Αφαιρούμε τα κομμάτια με το στήθος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων κομματιών για άλλα 15 λεπτά. Υπολογίζουμε πως, αν ο κόκορας είναι χωριάτικος, αλανιάρης, θα χρειαστούν άλλα 30 λεπτά για το στήθος και άλλα 40 λεπτά για το μπούτι και τα υπόλοιπα μέρη, γιατί το κρέας είναι πιο σκληρό.
- Πιθανότατα να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ακόμη τριμμένη ντομάτα.
- Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό και τις χυλοπίτες. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.
- Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί το κρέας και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τριμμένο τυρί.
πηγη-gastronomos.gr