10′ προετοιμασία1 ώρα και 10′ μαγείρεμαΣύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 250 γρ. φάβα από λαθούρι, κατά προτίμηση Σαντορίνης (εξαιρετικές είναι, επίσης, η φάβα Φενεού, της Σχοινούσας, της Σκύρου, κ.ά.)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
- 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το παραδοσιακό σερβίρισμα
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
Διαδικασία
- Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
- Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
- Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 – 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές.
- Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.
Μυστικά
Μπορούμε να σερβίρουμε τη φάβα με:
- Ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τρυφερά φύλλα δυόσμου
- Καβουρδισμένα φουντούκια και μαϊντανό
- Ραπανάκια σε λεπτές φέτες, ψιλοκομμένες ελιές και φρέσκο δυόσμο
- Φρέσκο κόλιανδρο και ξύσμα μοσχολέμονου
- Καλαμαράκι σοτέ με ξύσμα λεμονιού
- Ξεροψημένο σύγλινο και φύλλα μαϊντανού
gastronomos.gr