Φάβα

10′ προετοιμασία1 ώρα και 10′ μαγείρεμαΣύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  250 γρ. φάβα από λαθούρι, κατά προτίμηση Σαντορίνης (εξαιρετικές είναι, επίσης, η φάβα Φενεού, της Σχοινούσας, της Σκύρου, κ.ά.)
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
  •  1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
  •  40 ml χυμός λεμονιού
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το παραδοσιακό σερβίρισμα

  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
  4. Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 – 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
  7. Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές.
  8. Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  9. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.

Μυστικά

Μπορούμε να σερβίρουμε τη φάβα με:

  • Ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τρυφερά φύλλα δυόσμου
  • Καβουρδισμένα φουντούκια και μαϊντανό
  • Ραπανάκια σε λεπτές φέτες, ψιλοκομμένες ελιές και φρέσκο δυόσμο
  • Φρέσκο κόλιανδρο και ξύσμα μοσχολέμονου
  • Καλαμαράκι σοτέ με ξύσμα λεμονιού
  • Ξεροψημένο σύγλινο και φύλλα μαϊντανού

gastronomos.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored