Far Breton – Ψητή κρέμα με ξερά δαμάσκηνα

Κληρονομιά από τη Βρετάνη αυτή η ωραία κρέμα, που ψήνεται στον φούρνο, σταθεροποιείται και κόβεται σε κομμάτια.

15′ προετοιμασία 1 ώρα ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8 -10

  •  5 αυγά
  •  135 γρ. ζάχαρη
  •  1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο στη μέση με μαχαίρι (το ανοίγουμε και παίρνουμε από μέσα τους μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους)
  •  80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  •  500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  •  200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, απύρηνα
  •  50 γρ. ρούμι
  •  λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους

Διαδικασία

  1. Για τη Far Breton προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
  3. Προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ασπρίσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ραντίζουμε τα δαμάσκηνα με το ρούμι.
  6. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαμέτρου 20-22 εκ. (δεν χρειάζεται να το αλευρώσουμε) και αδειάζουμε το μείγμα.
  7. Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα δαμάσκηνα, βυθίζοντάς τα στο μείγμα.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε το γλυκό, κατά προτίμηση χλιαρό.

Μυστικά

Αυτό το γλυκό είναι ωραίο και για ένα σπέσιαλ κυριακάτικο πρωινό.

Δείτε επίσης:

Γαριδομακαρονάδα στο λεπτό

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored