Στην Πόλη, το χοιρινό το κάνουν κοκκινιστό, το αρωματίζουν με φρέσκο δυόσμο και το μαγειρεύουν με λαχανικά. Οι μπάμιες είναι από τις πιο κλασικές επιλογές.
30′ προετοιμασία50′ μαγείρεμαΣύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό ψαρονέφρι (περίπου 2 κομμάτια), σε φέτες 4 εκ.
- 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 60 ml ξίδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, χοντροτριμμένα
- 5 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με το ξίδι. Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. (Έτσι αποφεύγουμε την ενοχλητική «βλέννα» που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και ζεστό νερό, ίσα να καλύπτει το κρέας.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κρέας. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
- Ξεπλένουμε τις μπάμιες από το ξίδι και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
- Τα τελευταία 5 λεπτά βάζουμε και το χοιρινό στο σκεύος και δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι του.