Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ολοκαύτωμα

Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική, προγραμματική και κρατική πολιτική πρακτική διώξεων και εξόντωσης περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του. Η λέξη «holocaust» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ολοκαύτωμα» και σημαίνει κυριολεκτικά «πλήρως καμένη προσφορά θυσίας» σε θεό.

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων. Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ήδη από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα είχε αναπτυχθεί σε γερμανικούς συντηρητικούς κύκλους ένας έντονος αντισημιτισμός, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα ενός συντηρητικού κόμματος εκείνης της περιόδου.

Το Πρόγραμμα του Τίβολι το 1892 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μαχόμαστε κατά της ευρέως διαβρωτικής και υπονομευτικής εβραϊκής επίδρασης στη δημόσια ζωή του τόπου μας. Απαιτούμε μια χριστιανική κυβέρνηση για ένα χριστιανικό έθνος και χριστιανούς δασκάλους για τους χριστιανούς μαθητές».  

Στις 24 Φεβρουαρίου 1920 τοποθετείται η ίδρυση του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία. Από τα είκοσι πέντε άρθρα του προγράμματός του, τέσσερα αναφέρονται ειδικά στο « εβραϊκό ζήτημα». Το άρθρο 4 είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων των ναζιστών: « Μόνο μέλη του έθνους μπορούν να είναι πολίτες του κράτους. Μόνο εκείνοι που στις φλέβες τους τρέχει γερμανικό αίμα, όποια και αν είναι η θρησκεία τους, μπορούν να είναι μέλη του έθνους. Επομένως, κανένας Εβραίος δεν μπορεί να είναι μέλος του έθνους».

«Ποτέ ξανά» είναι το συλλογικό μήνυμα από τα Τρίκαλα για το Ολοκαύτωμα. Σαφές μήνυμα δίνουν φορείς των Τρικάλων για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», στις 27 Ιανουαρίου, με απεύθυνση στους μαθητές και τις μαθήτριες των Τρικάλων.

Ο Δήμος Τρικκαίων, η Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων: «Τρίκαλα 2021 – Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821» και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων διά του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, τιμούν με το βίντεο την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η επιλογή της 27ης Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, δεν είναι τυχαία. Εκείνη την ημέρα, το 1945, εισήλθαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, συμμαχικά σοβιετικά στρατεύματα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει στην παρέμβασή του, το σύνθημα «Ποτέ Ξανά», υπενθυμίζοντας ότι οφείλουμε «να στείλουμε το μήνυμα, ότι είμαστε όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησης, τις απόψεις μας, τη μόρφωση, τα θρησκευτικά μας πιστεύω», προκειμένου «όλοι να ζήσουμε μονιασμένα, με σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, επισημαίνει ότι «όσο σαφέστερη γίνεται η μηδενική ανοχή μας στον αντισημιτισμό, τόσο ουσιαστικότερος είναι ο ρόλος μας ως ενεργοί πολίτες».

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Μαρίνα – Ελένη Ξυνοπούλου, κλείνει την αναφορά της στην Ημέρα Μνήμης, με μια δέσμευση: «Δε θα αφήσουμε να αναβιώσει ποτέ ο φασισμός».

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored