Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 είναι η 165η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:00 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 20:50 μ.μ..

Σήμερα είναι του Προφήτου Ελισσαίου, και γιορτάζει ο Ελισαίος και η Ελισαία.

Προφήτης Ελισαίος



Προφήτης των Εβραίων, μαθητής και διάδοχος του προφήτη Ηλία. Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 14 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ελισαίος και Ελισαία.

Ο Ελισαίος (896-838 πΧ), με το έργο του ασχολήθηκε κυρίως με τους συμπατριώτες του, που παρεξέκλιναν από την πίστη στον ένα και μόνο Θεό και τους επανέφερε στον ίσιο δρόμο. Όταν ο προφήτης Ηλίας επιβιβάσθηκε σε πύρινο άρμα και ανελήφθη εις τους ουρανούς, άφησε τη μηλωτή του στον Ελισαίο, με την οποία αυτός διαχώρισε τα νερά του Ιορδάνη και στη συνέχεια έκανε κι άλλα θαύματα: γλύκανε τα νερά της Ιεριχούς, γέμισε με λάδι το δοχείο της χήρας, ανέστησε το γιο της Σουναμίτιδας και θεράπευσε τον λεπρό Νεμάν. Στο θάνατό του θρήνησε ο βασιλιάς Ιωάς και ο λαός του Ισραήλ.

Απολυτίκιο

Ως υποφήτην αληθή του Σωτήρος, και των εν νόμῳ παιδευτήν κα φωστήρα, τοις πόρρω σε εδήλωσεν ο τόκος σου σοφέ συ γαρ κληρωσάμενος, του Θεσβίτου την χάριν, θαύμασι διέπρεψας, και δυνάμεσι πλείσταις. Και νυν απαύστως φύλαττε ημάς, ω Ελισαίε, Προφήτα θεσπέσιε

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
  • Ημέρα της απελευθέρωσης των νησιών Φόκλαντς από τους Αργεντινούς στις 14 Ιουνίου 1982.
  • Ημέρα της Σημαίας στις ΗΠΑ. Γιορτάζεται η καθιέρωση της «αστερόεσσας» ως επίσημης σημαίας των ΗΠΑ από το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο στις 14 Ιουνίου 1777.
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της καταπίεσης (σοβιετικής) στην Αρμενία.
  • Ημέρα Θρήνου στις Βαλτικές Χώρες, σε ανάμνηση της εκτόπισης χιλιάδων κατοίκων στην Σιβηρία από τον Στάλιν, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’40.
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης

Σαν σήμερα

Η ιστορία των Πανελλαδικών Εξετάσεων



Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι εκπαιδευτική διαδικασία του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου (παλαιότερα του εξαταξίου Γυμνασίου) στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Διεξάγονται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς (Μάιο ή Ιούνιο, παλαιότερα Σεπτέμβριο) από το Υπουργείο Παιδείας, με κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους κάθε επιστημονικού πεδίου. Καθιερώθηκαν το 1964 με την ονομασία «Εισιτήριες Εξετάσεις», λόγω της ύπαρξης πληθώρας υποψηφίων και των περιορισμένων θέσεων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 και μέχρι το 1924, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γινόταν χωρίς εξετάσεις. Με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις, που εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1963, οι εισαγωγικές εξετάσεις διοργανώνονταν από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να λάβει μέρος σε όσες εξετάσεις ήθελε, εφόσον δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους, και αν πετύχαινε σε περισσότερες από μία σχολές, αναγκαστικά επέλεγε τη μία από αυτές. Την ίδια πάνω-κάτω περίοδο έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Από το 1964 και μέχρι σήμερα ισχύει το «συγκεντρωτικό σύστημα» για την είσοδο των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές στο σύστημά τους, διοργανώνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και τα θέματα για τους υποψηφίους είναι κοινά. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 1964 με τις πρώτες «Εισιτήριες Εξετάσεις», που έγιναν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το 1980 οι «Εισιτήριες Εξετάσεις» μετονομάστηκαν σε «Πανελλήνιες Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και αφορούσαν τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Το 1983 μετονομάστηκαν εκ νέου σε «Γενικές Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (σύστημα με τις «δέσμες μαθημάτων») και από το 2000 έως σήμερα ονομάζονται «Πανελλαδικές Εξετάσεις».


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Τρομερή καραμπόλα με τρεις Ferrari σε δημόσιο δρόμο

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored