Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας- Πηγή: katohika.gr

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 είναι η 62η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:52 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 18:21 μ.μ..

Σήμερα είναι του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου επισκόπου Αντιοχείας και των Αγίων μαρτύρων Βασιλίσκου Ευτροπίου και Κλεονίκου, και γιορτάζουν οι Βασιλίσκος, Βασιλίσκη, Ευτρόπιος, Ευτροπία, Θεοδώρητος, Κλεόνικος, Κλεονίκη.

Άγιος Θεοδώρητος


Άγιος Θεοδώρητος

Χριστιανός ιερομάρτυρας, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεοδώρητος.

O Θεοδώρητος ήταν πρεσβύτερος της εκκλησίας της Αντιόχειας στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει τη θρησκεία των ειδώλων. Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια. Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους ήταν και ο Θεοδώρητος, γι’ αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης, ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία του και τις αρετές του. Όταν, όμως, απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του.

Άγιοι Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος


Άγιοι Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος

Χριστιανοί μάρτυρες, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 3 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Βασιλίσκος, Βασιλίσκη, Ευτρόπιος, Ευτροπία, Κλεόνικος και Κλεονίκη.

Ο Βασιλίσκος, ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου κι έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305). Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Ως Χριστιανοί διαβλήθηκαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους βασάνισε σκληρά. Τελικά, ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, ενώ ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, όπου παρέδωσε το πνεύμα του.

Απολυτίκιον

Το τρίστοιχον άθροισμα, των Αθλητών του Χριστού, Ευτρόπιον μέλψωμεν, συν Βασιλίσκω ομού, τον θείον Κλεόνικον ούτοι γαρ της Τριάδος, το υπέρθεον κράτος, άθλοις υπερφυέσιν, ωμολόγησαν πάσιν η πάντοτε πρεσβεύουσι, σώζεσθαι άπαντας.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής
  • Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
  • H Βουλγαρία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 3 Μαρτίου 1878, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
  • Γιορτή των Κοριτσιών στην Ιαπωνία και Φεστιβάλ Κούκλας («Χιναματσούρι» στα Γιαπωνέζικα). Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα νεαρά κορίτσια φτιάχνουν κούκλες, τις οποίες θα εκθέσουν σήμερα. Όσο πιο πολύ τις αφήσουν εκτεθειμένες, τόσο πιο αργά θα παντρευτούν. Παλιά πίστευαν ότι οι κούκλες έχουν τη δύναμη να διώξουν τα κακά πνεύματα.
  • Το Μαλάουι γιορτάζει την Ημέρα των Μαρτύρων και τιμά τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.
  • Ημέρα του Αθλητή στην Αίγυπτο.

Σαν σήμερα


Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 – 1957)

Γρηγόρης Αυξεντίου

Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή – Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.



Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».

Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.

Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Εννιάχρονη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια εξορκισμού

Σπάνια πάθηση: Σκωτσέζα δεν αντέχει να ακούει τους άλλους να αναπνέουν

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored