Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και είναι η 104η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:49 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 20:01 μ.μ..

Σήμερα είναι του Ιωάννου Οσίου, Αριστάρχου και του Πούδη και Τροφίμου των Αποστόλων, και γιορτάζουν ο Αρίσταρχος και ο Τρόφιμος.

Άγιος Αρίσταρχος



Ο Αρίσταρχος ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου και συναιχμάλωτός του. Ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους, διετέλεσε επίσκοπος Απαμείας στη Συρία. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 14 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αρίσταρχος.

Άγιος Τρόφιμος



Απόστολος εκ των Ο’ (εβδομήκοντα), η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τρόφιμος.

Ο Τρόφιμος καταγόταν από την Έφεσσο (Πράξεις α’ 39) και έδρασε ως συνεργάτης και ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος τον μνημονεύει στη Β’ προς Τιμόθεον επιστολή του (δ’, 20).Υπέστη μαζί με τον Παύλο βασανιστήρια και διωγμούς, και μαρτύρησε επί Νέρωνος (37-68) μετά τον θάνατο του Παύλου.

Απολυτίκιο


Χορείαν την τρίπλοκον, των Αποστόλων Χριστού, συμφώνως τιμήσωμεν, ως ποταμούς λογικούς, της θείας χρηστότητας, Πούδην συν Αριστάρχω, και Τροφίμω τω θείω λόγοις θεογνωσίας, καταρδεύσαντας κόσμον. Αυτῶν Χριστέ μεσιτείαις πάντας οικτείρησον.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • «Μαύρη Ημέρα» στη Νότιο Κορέα, άτυπος εορτασμός για τους ανύπαντρους με συγκεντρώσεις, όπου κυριαρχεί το «Γιάγιανκμιεόν», γεύμα με νουντλς (φιδέ), γαρνιρισμένο με σάλτσα από μαυροφάσουλα.
  • Η κοινότητα των Σιχ γιορτάζει τη γέννηση του ιδρυτή της θρησκείας τους, Γκουρού Νάνακ (1469-1539). Ο Σιχισμός είναι μία σύνθεση Ινδουϊσμού και Μουσουλμανισμού. Πιστεύει στον ένα Θεό και στην άμεση επαφή του πιστού με τον Θεό, χωρίς ιερατείο και τελετουργίες.
  • Πρωτοχρονιά για λαούς της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας – Βιρμανούς, Μαλαίσιους, Ταμίλ. Λαοτινούς, Καμποτζιανούς κ.ά. Διαρκεί, συνήθως, τρεις ημέρες και σηματοδοτεί το τέλος της σοδειάς και την αρχή των βροχών.

Σαν σήμερα

Ιωάννης Γουτεμβέργιος


Ιωάννης Γουτεμβέργιος (1400 – 1468)

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο γερμανός μεταλλουργός με την ανακάλυψη των κινητών τυπογραφικών στοιχείων, έφερε επανάσταση στο χώρο της τυπογραφίας και μέσω του βιβλίου έκανε προσιτή τη γνώση, η οποία στην εποχή του ήταν προνόμιο των πλουσίων. Ως επακόλουθο της ανακάλυψής του ήταν η έκδοση εφημερίδων, η οποία γέννησε μία νέα εποχή μαζικής επικοινωνίας κι ένα νέο κλάδο στα μέσα ενημέρωσης. Η Google, σήμερα (14 Απριλίου 2021), τιμά με doodle τον σπουδαίο γερμανό εφευρέτη, με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Γουτεμβέργιου στη γενέτειρά του Μάιντς, που εγκαινιάστηκε στις 14 Απριλίου 2000.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της ζωής του Γουτεμβέργιου καλύπτεται από μυστήριο, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι γεννήθηκε περί το 1400 στο Μάιντς της Γερμανίας κι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως μεταλλουργός στην κοπή πολυτίμων λίθων. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1430, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Γουτεμβέργιος άρχισε να αναπτύσσει μία πιο αποτελεσματική τυπογραφική μηχανή σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη του από μία αποτυχημένη επιχείρηση κατασκευής κατόπτρων.

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος στο εργαστήριό του επιδεικνύει την πρώτη του εκτύπωση

Ο Γουτεμβέργιος βρήκε τον τρόπο να κατασκευάζει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή από μέταλλο χυμένα σε καλούπια, και τοποθετώντας τα στη σειρά να σχηματίζει λέξεις, φράσεις, σελίδες και βιβλία ολόκληρα. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφική μελάνη και τα τύπωνε στο χαρτί μ’ ένα κατάλληλο πιεστήριο, που ο ίδιος είχε εφεύρει και δεν ήταν άλλο από ένα ανακατασκευασμένο σταφυλοπιεστήριο. Ύστερα τα διέλυε και τα γράμματα έμπαιναν καθένα σε χωριστή κάσα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν με νέους συνδυασμούς, σε μία άλλη έκδοση. Έτσι, μπορούσε να τυπωθεί ένα σύγγραμμα σε πολλά αντίτυπα και να κυκλοφορεί σε προσιτή τιμή σε όλο τον κόσμο.
Για να καταλάβει κάποιος τη σημασία της ανακάλυψης του Γουτεμβέργιου και τη μεγάλη συμβολή του στην τυπογραφία, αρκεί να σημειωθεί ότι τα κινητά μετάλλινα ψηφία του, αντικατέστησαν τις ολοσέλιδες ξύλινες πλάκες, που χρησιμοποιούσαν οι προγενέστεροι αυτού τυπογράφοι. Στα δικά τους τυπογραφεία το κείμενο δεν μπορούσε να χωριστεί σε στοιχεία, που να χρησιμοποιηθούν για άλλο βιβλίο. Ήτα ανάγκη να γίνουν νέες ξύλινες πλάκες.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες κλιμακίων του Δήμου στο Ζάρκο

Ποινές φυλάκισης για τον θάνατο θερμαστή στα Τρίκαλα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored