Η ταυτότητα της ημέρας

Σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 είναι η 271η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 07:16 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 19:14 μ.μ..

Σήμερα είναι του Προφήτου Βαρούχ, και των Οσίων Χαρίτωνος ομολογητού, Αυξεντίου και Νεοφύτου του Εγκλείστου των εν Κύπρω, και γιορτάζουν σήμερα οι Βαρούχ, Νεόφυτος, Χαρίτων, Χαριτώ.

Προφήτης Βαρούχ



Ο Βαρούχ ήταν προφήτης του Ισραήλ, μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του μεγάλου προφήτη Ιερεμία. Στο ομώνυμο βιβλίο του, που περιλαμβάνεται στο Σώμα της Παλαιάς Διαθήκης, προείπε την έλευση του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και η Χριστιανική Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Το όνομα Βαρούχ φέρουν κυρίως πιστοί της Ιουδαϊκής θρησκείας και Προτεστάντες από τις χριστιανικές ομολογίες.

Ο Βαρούχ (ευλογημένος στα Εβραϊκά) έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν γιος του Νηρία και αδελφός του Σαρκία, που ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην Αυλή του βασιλιά των Ιουδαίων, Σεδεκία. Υπήρξε μαθητής, γραμματέας και αχώριστος φίλος του Ιερεμία και κατέγραψε τις προφητείες του καθ’ υπαγόρευσή του. Τις προφητείες αυτές διάβασε στον Ναό της Ιερουσαλήμ και διώχθηκε μαζί με τον Ιερεμία από τον βασιλιά Ιωακείμ.

Μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ (586) έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Ναβουζαρδάν, διοικητή της φρουράς του Ναβουχοδονόσορα. Αποσύρθηκε μαζί με τον Ιερεμία στη Μασσηφά μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και αργότερα στην Αίγυπτο.

Μετά τον θάνατο του Ιερεμία μετέβη στη Βαβυλώνα ή απήχθη από τον Ναβουχοδονόσορα και ανέγνωσε εκεί το βιβλίο του ενώπιον του βασιλιά Ιεχονία και των αιχμαλώτων. Στη Βαβυλώνα γνώρισε και τον Έσδρα. Ξαναγύρισε στην Ιερουσαλήμ με βοήθεια από εράνους για τους εγκαταλειφθέντες στην Ιουδαία αδελφούς.

Σύμφωνα με μία χριστιανική παράδοση, ο Βαρούχ λιθοβολήθηκε μαζί με τον δάσκαλό του στην Αίγυπτο.

Άγιος Χαρίτων



Όσιος και ομολογητής της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 28 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Χαρίτων.

Ο Χαρίτων καταγόταν από το Ικόνιο κι έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270 – 275 μ.Χ.). Ήταν γνωστός για τη χριστιανική πίστη του, γι’ αυτό και όταν εκδόθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο έπαρχος της πόλης. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε. Ο Πρόβος. που τον διαδέχθηκε στο θρόνο της Ρώμης, ακύρωσε το διάταγμα του προκατόχου του και ο Χαρίτων αφέθηκε ελεύθερος.

Τότε αποφάσισε να καταφύγει στα Ιεροσόλυμα και να ζήσει ως αναχωρητής σε σπηλιές της περιοχής. Ίδρυσε δύο μοναστήρια και πέθανε ειρηνικά.

Απολυτίκιο

Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταὶς ααγαίς, φωστὴρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμῳ, εγκράτειας τοις πόνοις. Διο των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε.

Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος



Περίφημος κύπριος ασκητής και όσιος. 

Ο Νεόφυτος γεννήθηκε στα Λεύκαρα της Κύπρου το 1134 από φτωχούς γονείς, που δεν είχαν την ευχέρεια να του προσφέρουν μόρφωση. 

Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να ασκεί αγροτική εργασία στη Μονή Χρυσοστόμου στην περιοχή της Λευκωσίας, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα κι ενίσχυσε την κλίση του για τον μοναχικό βίο.

Επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και μετά αποσύρθηκε σε απόκρυμνη περιοχή του Μελισσόβουνου, όπου ίδρυσε την Εγκλείστρα κι έζησε αυστηρό ασκητικό βίο μέχρι το θάνατό του το 1219.

Έγραψε την περίφημη Τυπική Διαθήκη, Βίους Αγίων, Ερμηνεία τού Ψαλτηρίου, Ομιλίες κ.ά.

Η μνήμη του συνεορτάζεται με τον εορτασμό της μονής στις 24 Ιανουαρίου και στις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε ψάλλονται και οι δύο παλαιές ακολουθίες του οσίου Νεοφύτου.

Απολυτίκιο

Των Λευκάρων τον γόνον, και της Κύπρου το καύχημα, και Μονής Εγκλείστρας το κλέος, θεοφόρον Νεόφυτον, τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, ως σκεύος ουρανίων αρετών, και ως πρέσβυν ημών μέγαν προς τον Θεόν, από ψυχής κραυγάζοντες. δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα της κρατικής υπόστασης της Τσεχίας στην Τσεχία.
  • Εθνική Ημέρα κατά της παιδικής πορνογραφίας στις Φιλιππίνες.
  • Εθνική Ημέρα Καφέ σε Γερμανία και Ελβετία.
  • «Κάνε μια ανόητη ερώτηση» (Ask a Stupid Question Day) στις ΗΠΑ. Σχολική εκδήλωση, με την οποία ενθαρρύνονται οι μαθητές να κάνουν όσο πιο πολλές ερωτήσεις στα μαθήματα, ακόμη κι αν αυτές φαντάζουν ανόητες».

Σαν σήμερα

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας


The Battle of Salamis, being watched by Xerxes, King of the Persians (whose forces were to be defeated). Original artwork for illustration on pp14-15 of the World of Wonder Book 1971. Lent for scanning by The Gallery of Illustration.

Ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεώρησαν τα καράβια τους, στα οποία και κατέφυγαν. Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.

Οι Αθηναίοι, αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα για περισσότερη ασφάλεια στην Αίγινα, μπήκαν στα καράβια τους και προετοιμάστηκαν για την αναμέτρηση με τους Πέρσες. Το πολεμικό συμβούλιο των Ελλήνων, που έγινε στη Σαλαμίνα, υπήρξε θυελλώδες. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πρότεινε να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με κυριότερο επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Μαζί του συντάχθηκαν και οι Κορίνθιοι. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες. Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης, ενώ αντίθετα ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η ένταση ξεπέρασε τα όρια και μεταξύ των αρχηγών των Ελλήνων ανταλλάχτηκαν βαριές εκφράσεις. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή, λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, γιατί την Αθήνα την είχαν κυριεύσει οι Πέρσες. Ο Θεμιστοκλής, όμως, του απάντησε περήφανα: «εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι», γιατί από τα τριακόσια ελληνικά πλοία, τα διακόσια ήταν αθηναϊκά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, σε μια στιγμή έντασης, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης σήκωσε τη ράβδο του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Εκείνος, τότε, ατάραχος τον αποστόμωσε με το περίφημο: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο Ευρυβιάδης μπορεί να ήταν τυπικά ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, αλλά ο Θεμιστοκλής ήταν ο ιθύνων νους της επιχείρησης. Για να επιταχύνει τη ναυμαχία μεταχειρίσθηκε το εξής τέχνασμα: Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο να τους πει ότι δήθεν οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Σαλαμίνα κι αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ό Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο και να αποκλείσουν τη δίοδο υποχώρησής του προς τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή κι εξόριστος στην Αίγινα Αριστείδης πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο τής ζωής του κι έφθασε στο πλοίο του Θεμιστοκλή. Αφού του αποκάλυψε τις κινήσεις του περσικού στόλου, του ανακοίνωσε ότι τώρα που ή πατρίδα τους βρίσκεται σε κίνδυνο ξεχνάει κάθε έχθρα που είχε μαζί του και δέχεται να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης κάτω από τις διαταγές του.

Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεώτερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800, ενώ οι Έλληνες περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

Πρώτοι όρμησαν οι Έλληνες, ψάλλοντες τον παιάνα: «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε, πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων·νυν υπέρ πάντων αγών». Άρχισε, τότε, ένας αγώνας άγριος, σκληρός και φοβερός. Τα πολεμικά τραγούδια των Ελλήνων, οι σάλπιγγες, οι πολεμικές κραυγές, οι κρότοι από τα τρομερά έμβολα, οι φωτιές που πετούσαν οι Έλληνες στα περσικά καράβια, οι καπνοί, αλλά προπάντων η ναυτική τέχνη, η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους Φοίνικες. Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων.

Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, ο Αριστείδης σε μια παράλληλη επιχείρηση αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Ο Ξέρξης, ντροπιασμένος από την ήττα, κατέφυγε με τα υπολείμματα του στόλου του στον Ελλήσποντο. Στην Ελλάδα παρέμεινε ο στρατηγός του Μαρδόνιος με 300.000 άνδρες για τη συνέχιση του αγώνα. Οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων. Στον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές. Όταν κάποτε προσήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως θεατής, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αποθέωσαν ως σωτήρα της Ελλάδας.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored