Η ταυτότητα της ημέρας

Σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 είναι η 250η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:58 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 19:47 μ.μ..

Σήμερα είναι της Οσίας Κασσιανής της μοναχής και ποιήτριας, πολιούχου και προστάτιδας της νήσου Κάσου, των Αποστόλων (εκ των Εδβομήκοντα) Ευόδου και Ονησιφόρου και των Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος.

Γιορτάζουν σήμερα οι Κασσιανή, Κασσιανός, Ονησιφόρος, Ονησιφόρα, Σώζων.

Οσία Κασσιανή


Οσία Κασσιανή (810 – 865)

Εκκλησιαστική υμνογράφος και μοναχή, γνωστή από το δημοφιλές τροπάριο «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσούσα γυνή» (Τροπάριο της Κασσιανής), που ψάλλεται κάθε Μεγάλη Τρίτη το βράδυ στις εκκλησίες και συγκινεί τους πιστούς με τη συναισθηματική του φόρτιση. Απαντάται και ως Εικασία, Ικασία, Κασσία και Κασιανή. Η Οσία Κασσιανή είναι πολιούχος της νήσου Κάσου και η μνήμη της εορτάζεται στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Κασσιανή γεννήθηκε γύρω στο 810 στην Κωνσταντινούπολη και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. H ζωή της συνδέθηκε με θρύλους και παραδόσεις γύρω από τη σχέση της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο (813-842).

Σύμφωνα με τους βυζαντινούς χρονικογράφους Συμεών Μάγιστρο, Ιωάννη Ζωναρά και Λέοντα Γραμματικό, η Ευφροσύνη, μητέρα του νεαρού αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 830 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα «κάλλιστοι παρθέναι» ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και πήγαν στο Παλάτι. Η Ευφροσύνη, αφού τις δεξιώθηκε, διαμήνυσε στο Θεόφιλο να προσέλθει και να δώσει το χρυσό μήλο σ’ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα», υπονοώντας την Εύα). Η Κασσιανή έδωσε δείγματα του πνεύματός της, ανταπαντώντας «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» («Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία). Αυτό ήταν! Ο Θεόφιλος, είτε γιατί η απάντηση του φάνηκε αναιδής, είτε γιατί η ευφυΐα της γυναίκας τον τρόμαξε, δεν άκουσε την καρδιά του και έδωσε το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα.

Η Κασσιανή, μετά την απόρριψή της από τον αυτοκράτορα, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση. Πέθανε γύρω στο 865.

Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής δεν είναι πλούσιο, αλλά διακρίνεται για το ύφος και την πρωτοτυπία του. Εκτός από το τροπάριο που την έκανε διάσημη συνέθεσε τους τέσσερεις πρώτους ειρμούς του Κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου «Άφρων γηραλέε» και το πρώτο δοξαστικό του εσπερινού των Χριστουγέννων «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης». Έγραψε, επίσης, γνωμικά και επιγράμματα σε ιαμβικό μέτρο.

Άγιος Ονησιφόρος



Απόστολος εκ των Εβδομήκοντα (Ο’), συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και επίσκοπος Κολοφώνος. Από την Έφεσο πήγε στη Ρώμη για να επισκεφθεί τον Παύλο, που ήταν φυλακισμένος και τον παρηγόρησε. Το αναφέρει ο Παύλος στην «Προς Τιμόθεον» επιστολή του. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ονησιφόρος και Ονησιφόρα.

Άγιος Σώζων



Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σώζων και Σώστης.

Ο Σώζων ζούσε στα τέλη του 3ου αιώνα στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας και ήταν βοσκός. Ονομαζόταν Ταράσιος, προτού γίνει χριστιανός και ως νεοφώτιστος στη νέα θρησκεία ήταν ιδιαίτερα μαχητικός (ζηλωτής).

Κάποτε, ενώ βρισκόταν στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, είδε ένα ειδωλολατρικό άγαλμα και χωρίς να το πολυσκεφθεί έσπασε το χρυσό χέρι του, το πούλησε και τα έσοδα τα μοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους με την υπόθεση. Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις ρωμαϊκές αρχές και ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του, τονίζοντας στον έπαρχο ότι η πώληση του άχρηστου αγάλματος ωφέλησε κάποιους φτωχούς ανθρώπους. Ο Μαξιμίνος εξοργίστηκε από την παρρησία των λόγων του νεαρού βοσκού και διέταξε να τον βασανίσουν και στη συνέχεια να τον ρίξουν στην πυρά, όπου ο Σώζων παρέδωσε το πνεύμα.

Απολυτίκιο

Δι’ όμφης ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, απτοήτως διέδραμες· και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων ανδρικώς· δια τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Η Βραζιλία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Πορτογαλία (1822).
  • Εθνική Ημέρα Σαλαμιού στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα

Ντόναλντ Χέντερσον


Ντόναλντ Χέντερσον (1928 – 2016)

Αμερικανός επιδημιολόγος, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εξάλειψε την ευλογιά, ασθένεια από την οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Ντόναλντ Έινσλι Χέντερσον γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1928 στο Λέικγουντ του Οχάιο. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και η μητέρα του νοσοκόμα. Σπούδασε ιατρική κι έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία στο ονομαστό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τη δεκαετία του ‘50 εργάστηκε στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού του ΠΟΥ, που οδήγησε στην οριστική εξάλειψη της ευλογιάς στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η ευλογιά είναι μία μολυσματική, ιογενής ασθένεια, άκρως μεταδοτική, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Χαρακτηριστικό της είναι τα κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα που μετατρέπονται σε κύστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, η οποία ευθύνεται για την εξολόθρευση ολόκληρων ομάδων αυτοχθόνων στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Το τελευταίο κρούσμα στον κόσμο καταγράφηκε στη Σομαλία το 1977. Η ευλογιά είναι η μοναδική ασθένεια του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί και η συμβολή του Χέντερσον ήταν καθοριστική.

Ο Χέντερσον περιέγραψε τον αγώνα του κατά της ευλογιάς στο βιβλίο του «Smallpox, the Death of a Disease» («Ευλογιά, ο θάνατος μιας αρρώστιας»), που εκδόθηκε το 2009. Αφού ολοκλήρωσε το έργο του στον ΠΟΥ ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και από το 1977 έως το 1990 διετέλεσε κοσμήτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στη συνέχεια ανέλαβε σύμβουλος τριών αμερικανών προέδρων (του Τζορτζ Μπους πατρός, του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους υιού) σε θέματα υγείας. Το 2002 τιμήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορούν να λάβουν οι πολίτες στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Χέντερσον άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, στις 19 Αυγούστου 2016, από επιπλοκές μετά από κάταγμα στο ισχίο.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Lil Uzi Vert: Έχασε το διαμάντι των 24 εκατ. δολαρίων που είχε εμφυτεύσει στο μέτωπό του

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored