Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 είναι η 70η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:40 π.μ. και η δύση θα γίνει 18:29 μ.μ..

Σήμερα είναι του Σωφρονίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Αγίου ιερομάρτυρος Ευλογίου και Λωκρητίας (Λουκρητίας) και δύο άλλων ανωνύμων παρθένων, και γιορτάζουν οι Ευλόγιος, Ευλογία, Λουκρητία, Σωφρόνιος, Σωφρονία.

Άγιος Σωφρόνιος



Επίσκοπος Ιεροσολύμων και από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές μορφές του 7ου αιώνα. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Σωφρόνιος και Σωφρονία.

Ο Σωφρόνιος γεννήθηκε στη Δαμασκό και ασκήτευσε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου της Παλαιστίνης, όπου επιδόθηκε σε θεολογικές σπουδές. Αγωνίστηκε κατά της αίρεσης του Μονοθελητισμού και Μονοενεργητισμού. Το 634 εκλέχθηκε Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πέθανε το 638, ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες.

Απολυτίκιο

Σωφρόνως τον βίον σου, διαγαγὼν εκ παιδός, την χάριν του Πνεύματος,εισεποιήσω σαφῶς, Σωφρόνιε πάνσοφε· όθεν ιεραρχίας, ταις ακτίσιν εκλάμψας, ώφθης της ευσεβείας, ευκλεὴς υποφήτης. Και νυν δυσώπει Όσιε, υπερ των τιμώντων σε.

Άγιοι Ευλόγιος και Λουκρητία



Χριστιανοί μάρτυρες από την ισλαμοκρατούμενη Ισπανία του 9ου αιώνα. Η μνήμη τους τιμάται στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ευλόγιος, Ευλογία και Λουκρητία.

Ο Ευλόγιος ήταν ιερέας και ζούσε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, που τότε βρισκόταν υπό αραβομουσουλμανική κατοχή. Ανέπτυξε σημαντική εκκλησιαστική δράση και το 858 εξελέγη επίσκοπος της περιοχής.

Προτού, όμως, αναλάβει τα καθήκοντά του συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της απαγωγής και της διαφθοράς της νεαρής Λουκρητίας (Λεωκρητίας), κατόπιν καταγγελίας των γονέων της, που επιδίωκαν να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τη θρησκεία του Μωάμεθ.

Στην απολογία του ενώπιον του μουσουλμάνου δικαστή είπε ότι κανείς ποιμένας δεν αρνήθηκε τη συμπαράστασή του σε οποιοδήποτε μέλος του ποιμνίου του και ότι το καθήκον του ιερέα του Χριστού είναι να διδάξει στους πιστούς πως αν έχουν να διαλέξουν μεταξύ Θεού και γονέων να διαλέγουν τον Θεό. Συνεχίζοντας, πρότεινε στον δικαστή να συζητήσουν για να του αποδείξει την απάτη της θρησκείας του Μωάμεθ.

Η πρόκληση αυτή του Ευλόγιου προδιέγραψε και το τέλος του. Καταδικάσθηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε. Λίγες ημέρες αργότερα αποκεφαλίστηκε και η Λουκρητία. Μαζί τους συνεορτάζονται και δύο ανώνυμες παρθένες, μαθήτριες του Ευλόγιου, που μαρτύρησαν κατά την πρώτη σύλληψη του Αγίου το 851.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη
  • Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
  • Ημέρα του Τζόνι Άπλσιντ (Johnny Appleseed Day). «Ο Τζόνι Τσάπμαν (1774-1845) έμαθε τους Αμερικανούς να τρώνε τα μήλα. Έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο Appleseed (Μηλόσπορος).»
  • Η Λιθουανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση (11/3/1990).

Σαν σήμερα



Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ’ ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης».

Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο. Σε μια εποχή που θέατρα έκλειναν και μετατρέπονταν σε κινηματογράφους, η Βέμπο επανέφερε την επιθεώρηση, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, έβαλε τα θεμέλια μιας καινούριας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το «αρχοντορεμπέτικο».

Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957.

Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της κι εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασσική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του «Πολυτεχνείου» άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ’ ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Σε ποιο σημείο καταγράφεται η κυριότερη μετασεισμική δραστηριότητα

Φόβοι για ισχυρούς μετασεισμούς στην Ελασσόνα

Κατερίνα Παπακώστα: “Ενεργειακή Αναβάθμιση Βρεφονηπιακού Σταθμού Τρικάλων”

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored