Η Ιστορία του Μύλου Ματσόπουλου (Μύλος των Ξωτικών)

Η Ιστορία του Μύλου Ματσόπουλου

Η Ιστορία του Μύλου Ματσόπουλου (Μύλος των Ξωτικών).

Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Ένα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884), σε βαλκανικό επίπεδο, πόλος γενικότερης ανάπτυξης της πόλης στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση (1881). Μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του, τη δεκαετία του 1980, διατήρησε σχεδόν απαράλλαχτη τη δομή της λειτουργίας του, αποτελώντας έτσι σήμερα μια ακτινογραφία της παραγωγικής διαδικασίας των αλευρόμυλων από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, insitu, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου.

Το κτιριακό συγκρότημα του Μύλου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο γιατί «αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον περασμένο αιώνα στον Ελλαδικό χώρο, απαραίτητο για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής».


Μύλος Ματσόπουλου

Η σπουδαιότητα του Μύλου εκτός από το πολύ σημαντικό κέλυφος, εστιάζεται στη συλλειτουργία των δύο ενεργειακών δυναμικών (νερό, θερμική ενέργεια και μετά ηλεκτροκίνηση) και στην ομαλή συνύπαρξη παραδοσιακής αλευροποιίας (μυλόπετρες) και πλήρους ανεπτυγμένου συστήματος κυλινδράλεσης. Το σύνολο συμπληρώνει η παραγωγική διαδικασία του μακαρονοποιείου.



Ο Μύλος Ματσόπουλου ανήκει στη βιομηχανική κληρονομιά και ως μνημείο της τεχνικής και βιομηχανικής κληρονομιάς έχει ιδιαίτερη συναισθηματική και κοινωνική αξία για την τοπική κοινωνία των Τρικάλων. Γιατί αποτέλεσε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη διάρκεια της λειτουργίας του και αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης της πόλης. Γιατί ακόμα αποτέλεσε φορέα διαφόρων πληροφοριών η μελέτη των οποίων μπορεί να συμβάλλει στην προσέγγιση και την κατανόηση μέρους της τοπικής ιστορίας.



Η Ιστορία

Ήδη ο Μύλος Ματσόπουλου μετατρέπεται σιγά – σιγά σε σημείο αναφοράς και πολιτισμικής δημιουργίας, σε πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής με την λειτουργία πολλών δράσεων πολιτισμού κυρίως των νέων ανθρώπων.



Ας Μάθουμε όμως κάποια Στοιχεία για την Ιστορία του!

1881 Απελευθέρωση της Θεσσαλίας και ενσωμάτωσή της στο νέο ελληνικό κράτος
1884 Κατασκευή του Μύλου από τους αδελφούς Αγαθοκλή (Αριστείδη, Κωνσταντίνο και Γεώργιο)
1885 (Ιούλ) Εγκαίνια του Μύλου
1890 (Σεπ) Πρώτη άδεια λειτουργίας του Μύλου
1901 (Δεκ) Δολοφονία του Αριστείδη Αγαθοκλή
1914 Η εταιρεία «Αγαθοκλής Κ.Π. και Σία» διαλύεται
1920 Στην απογραφή ο Μύλος αναφέρεται ως ένας από τους 43 σημαντικότερους κυλινδρόμυλους στον Ελλαδικό χώρο
1923–1924 Η διεύθυνση του Μύλου περιέρχεται στα χέρια του υιού του Γεωργίου Αγαθοκλή, Μ. Αγαθοκλή και η επίσημη ονομασία της εταιρείας αλλάζει σε «Μ. Γ. Αγαθοκλή και Σία»
1928 Ριζική ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Μύλου από το
διευθυντή Ιωάννη Γαλάνη
1929 Αυτοκτονία του διευθυντή, Ιωάννη Γαλάνη, μέσα στο Μύλο
1930 Ο Μύλος περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας
1930 (Οκτ) Επαναλειτουργία του Μύλου υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Ματσόπουλου
1936 Θανατηφόρο ατύχημα νεαρού εργάτη στο Μύλο
1941 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας αποφασίζει να πουλήσει το Μύλο Αγαθοκλή με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό στον Ιωάννη Ματσόπουλο αντί 2.100.000 δρχ. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης ο Μύλος αποκτά πλέον την επίσημη ονομασία «Κυλινδρόμυλος Ιωάννου Ματσόπουλου»
1943 (φθιν.) Επίταξη του Μύλου από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής
1972 Ο Μύλος εκμισθώνεται στην ομόρρυθμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία των Α. Κατσιάκου, Π. και Κ. Πετρόπουλου 1978 (1 Μαρ) Θάνατος του ιδιοκτήτη του Μύλου, Ιωάννη Ματσόπουλου. Στη διαθήκη του κληροδοτεί το συγκρότημα του Μύλου και την έκταση στην οποία ήταν κτισμένος στο Δήμο Τρικκαίων
1984 Οριστική διακοπή της λειτουργίας του Μύλου

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Μύλου:mylosmatsopoulou.gr



Πηγή:mylosmatsopoulou.gr

Δείτε επίσης:

Αρχιτεκτονικό θαύμα: Μια γέφυρα μοναδική στον κόσμο χωρίζει το νερό στα δύο

Στο χωριό Τσαγκαράδα του Πηλίου κάνουν copy-paste κεντημάτων: Παλιά και νέα γενιά

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored