«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το μοναδικό μουσικό όργανο στον κόσμο για τετραπληγικούς

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το μοναδικό μουσικό όργανο στον κόσμο για τετραπληγικούς

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το μοναδικό μουσικό όργανο στον κόσμο για . Ένα διαφορετικό βίντεο που έχει γίνει viral παρουσιάζει τη δύναμη που μπορεί να έχει η αγάπη για τη μουσική, αλλά και την εφευρετικότητα ενός Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Η πρωταγωνίστριά του, Αλεξάνδρα, είναι τετραπληγική, αλλά παίζει μουσική με τα μάτια χάρη στο Eyeharp, ένα καινοτόμο λογισμικό που σχεδιάστηκε από τον Ζαχαρία Βαμβακούση, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τώρα εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη.

Η ιδέα του EyeHarp γεννήθηκε το 2010, όταν ένας φίλος του Ζαχαρία ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο με μηχανή και τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη. Όπως είπε, σχετικά, ο εφευρέτης στο nevronas.gr:

«Η ιδέα πως πιθανόν, μετά το ατύχημα, να μην μπορούσε να ξαναπαίξει μουσική, ήταν πολύ δυσάρεστη. Αναρωτήθηκα λοιπόν τότε αν θα μπορούσα να λύσω αυτό το πρόβλημα, με την χρήση της τεχνολογίας. Και έτσι, το 2011, γεννήθηκε η πρώτη έκδοση του EyeHarp. Ένα λογισμικό που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παίξουν μουσική με συμβατικούς τρόπους».

Μάλιστα η διάθεσή του είναι δωρεάν, πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα. «Οδηγίες για εγκατάσταση και οδηγίες χρήσης υπάρχουν στην σελίδα του www.theeyeharp.org (για την ώρα μόνο στα αγγλικά). Αναπτύχθηκε σαν μέρος της μεταπτυχιακής και διδακτορικής μου διατριβής, στο τμήμα Μουσικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra, στην Βαρκελώνη» όπως προσθέτει ο κ. Βαμβακούσης. Η μόνη προϋπόθεση για τον χειρισμό του με κινήσεις των ματιών είναι ένα eye-tracker: μια κάμερα που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάει ο χρήστης. Το κόστος της ανέρχεται γύρω στα 150€.

Ακόμα και κάποιος που δεν ξέρει μουσική μπορεί να μάθει με το EyeHarp. Ο εφευρέτης έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με ένα ωδείο στη Βαρκελώνη, όπου παραδίδονται μαθήματα με τη βοήθεια του λογισμικού. Ο ίδιος καταλήγει: «Στην Ελλάδα είμαστε σε επαφή με το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου στην Αθήνα, όπου σκοπεύουμε σύντομα να ξεκινήσουν να παραδίδονται μαθήματα μουσικής με την χρήση του EyeHarp. Όποιο άλλο ωδείο ή κέντρο εκπαιδευτικό ίδρυμα ενδιαφέρεται να ενσωματώσει το EyeHarp στις δραστηριότητες που παρέχει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Όποιος δάσκαλος μουσικής θέλει, είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει το EyeHarp δωρεάν, ώστε να παραδίδει μαθήματα μουσικής».

Πηγή: womantoc.gr

Δείτε επίσης:

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για το Ολοκαύτωμα δωρεάν online από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου

Στη νέα φωτογραφία του ο Παναγιώτης Ραφαήλ μεταμφιέστηκε στον πιο αγαπημένο μικρών-μεγάλων

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored