Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Τρίτη και 13 σήμερα, και στο άκουσμα μόνο της ημέρας, πολλούς από εμάς τους πιάνει… πανικός! Άλλοι μιλούν για δεισιδαιμονίες και γελοίες προλήψεις, άλλοι όμως πιστεύουν πως πρόκειται για μία πραγματικά κακότυχη ημέρα.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται γρουσούζικη και φοβίζει τον κόσμο και πώς ξεκίνησαν οι προλήψεις;

Μία από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη, αλλά το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13. Άλλη μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι μύθοι για την Τρίτη και 13

•Το 13 «κατηγορείται» γιατί… χαλάει την τελειότητα του 12

  1. 12 οι μήνες
  2. 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
  3. 12 τα ζώδια
    •Ακόμα, λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.
    •Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου
    •Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Η ημέρα Τρίτη, από μόνη της, έχει μία αρνητική χροιά, και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από κακά τελειώνει, την τερματίζουμε στα τρία γεγονότα. Τρίτωσε λέμε το κακό, δεν γίνεται να πάει παραπέρα δηλαδή…

Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους λαούς αυτούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.


Πηγή: sansimera.gr, iefimerida.gr

Δείτε επίσης:

Ο Έλληνας ακροβάτης που έπαιζε τη ζωή του κάθε μέρα κορώνα γράμματα – Τι είναι «ο γύρος του θανάτου»

”Μάλλιασε η γλώσσα μου” Από που βγήκε αυτή η φράση;

”Καράβια βγήκαν στη στεριά…”- Πως προέκυψε η έκφραση αυτή;

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα


Facebook
Twitter
Email
Sponsored