Αδέσποτες γατούλες: Το φαγητό που τις προστατεύει και δεν κοστίζει

Αδέσποτες γατούλες

Τώρα που ο υδράργυρος κατεβαίνει και τα αδέσποτα κρυώνουν, μπορείτε να τα προστατεύσετε δίνοντάς τους το κατάλληλο φαγητό χωρίς να ξοδευτείτε, μάθετε πώς να δώσετε τροφή στις αδέσποτες γατούλες.

Τώρα που χειμωνιάζει, οι αδέσποτες γατούλες έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή.

Από φαγητό υψηλής θρεπτικής αξίας, που θα ενισχύσει τον οργανισμό τους και θα τις προστατεύσει από διάφορες ασθένειες που ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσοι, λοιπόν, φροντίζετε γατούλες της γειτονιάς σας και αγαπάτε αυτά τα πλάσματα, μπορείτε, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να τα βοηθήσετε να αντέξουν στο κρύο.

Πώς; Προσφέροντάς τους ό,τι σας περισσεύει από το καθημερινό σας τραπέζι, ή από τον χασάπη και τον ιχθυοπώλη σας.

Μάθετε από τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, τι μπορείτε να προσφέρετε στις γατούλες που ζουν στον δρόμο, έτσι ώστε να θωρακίσετε την υγεία τους.

«Στην εποχή μας πετάμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, κι αυτό είναι πραγματικά λυπηρό.

Έτοιμο φαγητό καταλήγει στις χωματερές, ενώ θα μπορούσε να δοθεί σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Φαγητό που περισσεύει από τα μαγειρεία και τα εστιατόρια, πετιέται στα σκουπίδια. Το ίδιο και
τα δικά μας αποφάγια, αλλά και ό,τι πετάμε όταν καθαρίζουμε τρόφιμα.

Θα μπορούσαν να ταΐσουν τις αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς μας.

Όταν ρωτάω ανθρώπους που πετούν τροφές στα σκουπίδια, γιατί δεν τις δίνουν στα αδέσποτα γατιά, ορισμένοι μου απαντούν ότι δεν ενδιαφέρονται, κι άλλοι ότι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να δώσουν αυτό το φαγητό στις γάτες.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ζήσει ολόκληρη τη ζωή τους σε μια πόλη, δεν γνωρίζουν πώς τρέφονται οι αδέσποτες γάτες στην επαρχία ή σε κάποιο νησί: στις αυλές των σπιτιών, στα σοκάκια, δίπλα στα καΐκια των ψαράδων.

Εκεί όπου, όταν καθαρίζουν τα ψαράκια, κρατούν τα κόκκαλα, το κεφάλι και την ουρά, και τα ρίχνουν στις κεραμιδόγατες.

Εκεί όπου, όταν καθαρίζουν το κρέας από τα λίπη και την πέτσα, αντί να τα πετάξουν, τα δίνουν ωμά στις γάτες, που νιαουρίζουν με ενθουσιασμό έξω από τα παραθύρια των σπιτιών.

Έχουμε μάθει να ζούμε με συνθετική τροφή, και έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση και τον φυσικό τρόπο ζωής. Έχουμε ξεχάσει ότι τα παλιά χρόνια οι γάτες και οι σκύλοι σιτίζονταν με αυτά που τρώγαμε εμείς.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε τις τροφές που θα πετούσαμε. Και, παράλληλα, να προσφέρουμε σε ένα αδέσποτο ζώο διατροφή που θα του καλύψει σημαντικές θρεπτικές ανάγκες.

Αν, λοιπόν, έχετε στη γειτονιά σας αδέσποτες γατούλες, σε γατο-οικισμούς, και θέλετε να τις βοηθήσετε, μπορείτε να το κάνετε χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ειδικά τώρα τον χειμώνα, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε τροφή, λόγω του κρύου και των ασθενειών που προκύπτουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι γάτες που μεγαλώνουν και ζουν έξω στη φύση, τώρα τον χειμώνα χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη, λίπος και πέτσα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες που έχουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, και, παράλληλα, να ενισχυθεί το μυϊκό τους σύστημα και το δέρμα τους.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε να τους δώσουμε ό,τι περισσεύει από την τροφή μας, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

Επίσης, μπορούμε να απευθυνθούμε στον χασάπη της γειτονιάς μας, ο οποίος σε πολύ χαμηλή τιμή, ή και δωρεάν, θα μας προμηθεύσει με ό,τι δεν πωλείται, αλλά αφαιρείται όταν επεξεργάζεται το κρέας.

Σημασία για τις ήμερες ή άγριες αδέσποτες γάτες της γειτονιάς μας δεν έχει να τραφούν με μεγάλη ποσότητα, απαραιτήτως, αλλά με τροφή που θα τις «κρατήσει» και θα τις προφυλάξει από ασθένειες.

Έχω δει να γίνονται θαύματα σε άρρωστα αδέσποτα γατάκια, μόνο και μόνο με αλλαγή στη διατροφή τους, χωρίς κόστος για όσους τα φρόντισαν.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για τις γάτες που ζουν έξω, είναι να ενισχύονται τα ένστικτα επιβίωσης, τα οποία έχουν, έτσι ώστε να κυνηγήσουν το θήραμά τους στη φύση χωρίς να εξαρτώνται συνεχώς από εμάς.

Αυτό είναι λειτουργικά σωστό, και για τις ίδιες τις γάτες, και για τον άνθρωπο που συμβιώνει μαζί τους.

Παρατηρούμε αδέσποτες γάτες οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, να είναι πιο νωχελικές και πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά και πιο αδρανείς ως προς την αναζήτηση τροφής.

Αντίθετα, οι γάτες που έχουν ενεργοποιήσει τα φυσικά τους ένστικτα, μέσω μιας λιγότερο επεξεργασμένης τροφής, παρατηρείται ότι έχουν διαφορετική ενέργεια, σωματότυπο, ζωηράδα και ανάγκη για κυνήγι. Κυνηγούν πουλιά, ακρίδες, ποντίκια και ό,τι άλλο θελήσουν.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές μπορούμε να δώσουμε στις γατούλες της γειτονιά μας από το περίσσευμά μας έτσι ώστε να ανακυκλωθεί η τροφή και, παράλληλα, να τους προσφέρουμε κάτι ποιοτικό και θρεπτικό:

• Από ψάρι που καθαρίζουμε μπορούμε να δώσουμε ωμά κεφάλια, ραχοκοκκαλιά, πέτσα, ουρά, πτερύγια. Αποφεύγουμε τα εντόσθια ψαριού, καθώς περιέχουν παράσιτα που θα επιβαρύνουν τα αδεσποτάκια μας.

• Από μαγειρεμένο ψάρι μπορούμε να δώσουμε κεφάλια, ουρά, πέτσα και πτερύγια.

• Από ωμό κοτόπουλο και γαλοπούλα μπορούμε να δώσουμε πέτσα, συκωτάκια, ουρά, λίπος, λαιμό, κεφάλι και πόδια.

• Από μαγειρεμένο κοτόπουλο/γαλοπούλα μπορούμε να προσφέρουμε την πέτσα, το λίπος, τον λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια, μαζί με ό,τι κρέας περισσέψει. Αποφεύγουμε τα μεγάλα κόκκαλα, γιατί είναι επικίνδυνα όταν είναι μαγειρεμένα.

• Από κρέας ωμό ή μαγειρεμένο μπορούμε να δώσουμε το λίπος, την πέτσα και κρεατάκια.

• Αν έχουμε φτιάξει σούπα από κρέας ή κοτόπουλο και μας έχει περισσέψει το ζουμί, μπορούμε, είτε να το μαγειρέψουμε με ρύζι, είτε να το δώσουμε παγωμένο σαν ζελέ.

Γενικά, το κοτόπουλο ή η σούπα από κοτόπουλο είναι μια καλή και οικονομική πηγή πρωτεΐνης, την οποία τον χειμώνα χρειάζονται οι γατούλες. Γιατί περιέχει μια ουσία που λέγεται καρνοσίνη, η οποία βοηθά στη γρίπη, στην μπουκωμένη μύτη και στο κρυολόγημα, κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση των ιών.

Η κοτόσουπα είναι βάλσαμο για το ανοσοποιητικό μιας γάτας που ζει έξω στο κρύο.

Εδώ να τονίσουμε, πόσο σημαντική είναι για τις γάτες η υγρασία στην τροφή και ιδιαίτερα το νερό, το οποίο λαμβάνουν κυρίως μέσω της διατροφής τους. Έτσι, όσο μπορούμε, προσθέτουμε λίγο νερό στη μαγειρεμένη τροφή, ώστε να ενυδατωθεί σωστά ο οργανισμός τους.

Αν θέλουμε να προμηθευτούμε τροφή για τις αδέσποτες γατούλες, αντί να αγοράσουμε μια εμπορική επεξεργασμένη τροφή, μπορούμε δώσουμε ωμές τροφές που θα βρούμε στον κρεοπώλη /ιχθυοπώλη μας ή στην αγορά σε πιο οικονομικές τιμές, όπως:

– Ωμές φτερούγες από κοτόπουλο

– Ωμά πλατάρια κοτόπουλου

– Ωμά συκωτάκια και καρδιές από κοτόπουλο

– Ωμά όργανα από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, πρόβατο, χοιρινό (συκώτι, σπλήνα, καρδιά, νεφρό, αρτηρίες, συνδέσμους)

– Τα περισσεύματα από το καθαρισμένο κρέας του κρεοπώλη μας.

Μπορούν να δοθούν ωμά ή, αν θέλουμε, τα μαγειρεύουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε ρύζι, έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα που θα δώσουμε.

– Ωμά περισσεύματα από τον καθαρισμό ψαριών μαζί με ό,τι ψαράκια δεν θα δοθούν για πώληση από τον ιχθυοπώλη μας. Είναι φρέσκα, αλλά κάποιες φορές δεν πωλούνται γιατί μπορεί να μην είναι οπτικά κατάλληλα.

Τα μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες, οι οποίες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις αδέσποτες γατούλες. Γιατί υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ελέγχουν τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Είναι ό,τι πρέπει για τα αδέσποτα γατάκια, που είναι πολύ επιρρεπή σε ασθένειες των ματιών.

Επίσης, μπορούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να μαγειρέψουμε ρύζι και να προσθέσουμε συκωτάκια πουλιών, ή αυγά σπασμένα με τα τσόφλια μαζί.

Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο εύκολο είναι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια που ζουν στη γειτονιά μας, χωρίς δυσκολία ή οικονομική επιβάρυνση.

Αν το κάνουμε, θα δούμε θεαματικές αλλαγές στην υγεία τους.
Να είστε καλά, και να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους άλλους!».

 Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

ygeiamou.gr

Δείτε επίσης

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε πραγματικά τα αδέσποτα;

Facebook
Twitter
Email
Sponsored