12η Μαΐου Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών- τριών

΄΄Αφιερωμένο το κείμενο στους νοσηλευτές και σε όλους τους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας της νόσου του Κορωνοϊού, μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.΄΄

Η  παγκόσμια κοινότητα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις με τη νόσο του Κορωνοϊού στην   μέχρι τώρα  ιστορία της, με επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Η πανδημία COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινή κλινική πρακτική και φυσιολογική επαγγελματική ζωή των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) στις 30 Ιανουαρίου 2019 κήρυξε την πανδημία ως  “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς

ενδιαφέροντος” δυνάμει του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (Public Health Emergency of International Concern) μεταξύ άλλων, ώστε να υποστηρίξει τις χώρες με ασθενέστερα συστήματα δημόσιας υγείας να ελέγξουν τυχόν εισαγόμενα κρούσματα, προτού αυτά εγκατασταθούν και εξαπλώσουν την επιδημία.

Ως το Μάρτιο του 2020 η πανδημία επεκτάθηκε παγκόσμια, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα έπρεπε να αναδιαμορφώσουν τις προτεραιότητές τους, να αναδιοργανωθούν  τα τμήματα τους, να συγχωνευτούν κλινικές, να καλυφθούν από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση. Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν σύντομα προκειμένω να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νόσος. Στοίχημα αποτέλεσε για τα Νοσοκομεία η παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης στα επαναλαμβανόμενα κύματα επίθεσης του Κορωνοϊού.

Η χώρα μας όφειλε να προετοιμαστεί για να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας, ώστε να μην αποτελέσει έναν από τους “αδύναμους κρίκους”.

Για την αντιμετώπιση της  πανδημίαςη Νοσηλευτική Κοινότητασυνέδραμε και εξακολουθεί να συνδράμει με υπερβάλλοντα ζήλο  μαζί με όλους τους υγειονομικούς κλάδους.Οι συνθήκες εργασίες για το νοσηλευτή επιβαρύνθηκαν  σημαντικά, οι υποχρεώσεις του απέναντι στον άρρωστο πολίτη βάρυναν την πλάτη του, σε σημείο που πολλές φορές ένιωθε  και συνεχίζει  να νιώθει ότι  κουβαλά σταυρό.

Αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του Ε.Σ.Υ ο νοσηλευτικός κλάδος στερούμενοςαπό την έναρξη της πανδημίας κανονικών αδειών ,δουλεύοντας με ένα ρεπό, ο ένας για δύο, ανταποκρίθηκε επάξια στο ρόλο του και στα καθήκοντα του.

Δικαιολογημένα η εικόνα των νοσηλευτών εντός του χώρου εργασίας, αποτέλεσε έμπνευση για ζωγράφους, πεζογράφους και σκιτσογράφους.

Πολιτικοί, καλλιτέχνες,άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος  υποκλίθηκαν στους νοσηλευτές και σε ολόκληρο τον υγειονομικό κλάδο.

Hενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και της ΠΟΕΔΗΝ στις 10/5/2021 αναφέρει τα κάτωθι στοιχεία

  • Σε 11.089 ανέρχονται οι θάνατοι συμπολιτών  μας λόγω του Covid-19μέχρι σήμερα
  •  από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει πάνω από 5000 υγειονομικοί του ΕΣΥ, ήτοι περίπου το 10% του συνόλου των Υγειονομικών
  • Κατά το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας,πάνω από 2000 υγειονομικό προσωπικό νόσησε, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στη Βόρεια Ελλάδα και περίπου 500 στη Αθήνα
  • Με επίσημα στοιχεία πάνω από τριάντα (30) συνάδελφοι κατέληξαν μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα.

Αξίζει επιπρόσθετα να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και σήμερα ότι η κατηγορία του νοσηλευτικού κλάδου στη δημόσια υγεία δεν εντάσσεται καν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων προς όλους τους κυβερνώντες. Ένα αίτημα που χρονολογείται  σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος από το 1970.

Το χειροκρότημα στα μπαλκόνια καλό θα ήταν αντικατασταθεί με πράξεις άξιες και ισότιμες της προσφοράς των νοσηλευτών προς το κοινωνικό σύνολο.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored