Ψωρίαση: Για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια δερματική νόσος

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή που προκαλεί τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων – πολλές φορές έως και 10 φορές από το κανονικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν ανώμαλες κόκκινες ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από λευκές, αποσπώμενες από το δέρμα φολίδες (λέπια).

Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης.

Στους περισσότερους ανθρώπους επηρεάζει μόνο μερικές περιοχές, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καλύψει μεγάλα μέρη του σώματος.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και στην εμφάνισή της εικάζεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες. Μπορεί να πυροδοτηθεί από καταστάσεις όπως το συναισθηματικό στρες, λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς βιώνουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου. Ο λόγος εικάζεται ότι είναι η φλεγμονή και ο ρόλος της τόσο στην παθογένεση της ψωρίασης, όσο και στην ογκογένεση.

Δείτε για ποιες μορφές καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο η ψωρίαση:

Λέμφωμα

photo

Καρκίνο του δέρματος

photo

Καρκίνο του πνεύμονα

photo

Καρκίνο του οισοφάγου

photo

Καρκίνο στο συκώτι

photo

Καρκίνο στο πάγκρεας

photo

Καρκίνο στα νεφρά

photo

Καρκίνος του ορθού

photo

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

photo

Πηγή:onmed.gr

Δείτε επίσης:

Καρκίνος – Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να μειώσετε τον κίνδυνο

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία