Πολλαπλή Σκλήρυνση: Οκτώ κανόνες διατροφής που καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου

Η σωστή διατροφή συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πάσχοντος από πολλαπλή σκλήρυνση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του

Η σημασία της διατροφής για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολυδιάστατη και στοχεύει στην αντιμετώπιση της νόσου και στην καθυστέρηση της εξέλιξής της.

Αύξηση της θρεπτικής πυκνότητας των τροφίμων

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα τρόφιμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τη σύσταση των προϊόντων, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τα πιο περιεκτικά σε θρεπτικές ουσίες. Τα ακατέργαστα τρόφιμα είναι πάντα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Η ζάχαρη και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν τροφές με μηδαμινή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα η ενεργειακή τους απόδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι προτιμότερο το ψωμί και τα δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά σκούρα και το ρύζι αναποφλοίωτο. Φρέσκα φρούτα, χυμοί και λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά, καθώς αποτελούν τροφές με εξαιρετική θρεπτική σημασία και είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το β-καροτένιο και η βιταμίνη C, σε φυλλικό οξύ και σε φυτικές ίνες.

Διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

α. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, ζωικού λίπους, γάλακτος, βουτύρου, αλλαντικών, κλπ.

β. Κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα

γ. Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί μέθοδο κατεργασίας UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία)

δ. Εξατομικευμένη καταγραφή τροφών που είναι υποψήφιες για την εμφάνιση τροφικής υπερευαισθησίας ή αλλεργιών

ε. Κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας

στ. Διακοπή junk foods, γρήγορου φαγητού, τροφών πλούσιων σε «κενές» θερμίδες

ζ. Χρήση κατά βάση ελαιολάδου για την κάλυψη των αναγκών σε λίπος

η. Συμπληρωματική λήψη σκευασμάτων ιχθυελαίου (π.χ. μουρουνέλαιο), το οποίο παρέχει ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

Πηγή: Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, Δημήτριος Γρηγοράκης M.Sc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος– ygeiamou.gr

Δείτε επίσης:

Αυτά είναι πολυτιμότερα ω-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν την καρδιά – Βάλτε τα στο πιάτο σας

Τι είναι η βιταμίνη B12 και ποια τα οφέλη της στην υγεία των παιδιών

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία