Ιός HPV: Η Γνώση, η Πρόληψη και η Σωστή Θεραπεία θα σε σώσουν

Ιός HPV

Είναι ένας ύπουλος ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή

Ο Ιός HPV (Ηuman Papilloma Viruses) με τη γνώση, τη πρόληψη και τη σωστή Θεραπεία θα σου σώσουν τη ζωή . Είναι ένας ύπουλος ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και πλέον τον συναντάμε όλο και πιο συχνά.

O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τα τελευταία χρονιά έχει αρχίσει να εμφανίζεται πιο πολύ και από τον έρπη και είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας των άτυπων κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου.

Αν ένα άτομο έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο που έχει τον ιό υπάρχει η πιθανότητα να το κολλήσει και το ίδιο.

Αρκετά από τα στελέχη του HPV δεν είναι καρκινογόνα και μπορούν να διαγνωστούν οι βλάβες και την κατάλληλη διαδικασία και τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα να ανακοπεί η εξέλιξη του.

Ο ιός αυτός προκαλεί θηλώματα στο σώμα (υπερκερατώσεις), μυρμηγκιές στα δάκτυλα, τους κάλλους στις πατούσες, τα αφροδίσια κονδυλώματα και δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα και κυρίως στον τράχηλο της μήτρας.

Υπάρχουν 120 τύποι του ιού αυτού, οι 35 βρίσκονται στα γεννητικά όργανα και από αυτούς οι 15 είναι υψηλού κινδύνου και οι 20 χαμηλού κινδύνου.

Πώς εμφανίζεται ο Ιός HPV;

Ο ιός αυτός τις περισσότερες φορές μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας του συντρόφου και παραμένει αδρανής στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας για πολλούς μήνες (συνήθως 3-8 μήνες), και μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από πολλά χρόνια.

Ο ιός αναγκάζει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν τρέφοντάς τα με την ιική πρωτεΐνη μέχρι να τα αλλοιώσει και να τα καταστρέψει. Αυτά τα αλλοιωμένα κύτταρα προχωρούν προς την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, όπου εμφανίζονται σαν κονδύλωμα ή δυσπλασία.


Ιός HPV- Πηγή: tv10.gr

Έρευνες έχουν δείξει πως οι βλάβες εκδηλώνονται όταν οι φυσικές δυνάμεις του οργανισμού είναι εξασθενημένες, το αμυντικό σύστημα είναι πεσμένο, όπως κατά τη διάρκεια χημειοθεραπεία, με τη χρήση κατασταλτικών φαρμάκων, με τις συστηματικές νόσους, το stress, με τη λήψη κορτιζόνης και το κάπνισμα.

Εξαφανίζονται το ίδιο μυστηριωδώς όπως εμφανίστηκαν.

Στις ηλικίες 18-25 το 80% των γυναικών έχει τον ιό και με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό κατεβαίνει έτσι ώστε στην ηλικία των 50 ετών μόνο το 2% να έχει τον ιό.

Στην βιβλιογραφία που υπάρχει αναφέρετε πως όλοι οι καρκίνοι του τράχηλου, του κόλπου, του αιδοίου και της περιπρωκτικής χώρας οφείλονται στον HPV, αλλά όλοι οι HPV δεν δημιουργούν καρκίνο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω από τους 35 τύπους που βρίσκονται στα γεννητικά όργανα μόνο δυο τύποι (ο 16 και ο 18) ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τράχηλου, ο 6 και ο 11 για τα κονδυλώματα και οι άλλοι για ήπιες και μέτριες βλάβες.

Πως εντοπίζεται ο HPV

Η εξέταση του τεστ ΠΑΠ είναι η πρώτη κίνηση του πρέπει να γίνει ώστε να βρεθεί ο ιός. Από τη στιγμή αυτή η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η κολποσκόπηση για τον ακριβή καθορισμό και εντοπισμό των κονδυλωμάτων, για την ύπαρξη ή όχι δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων. Η κολποσκόπηση είναι πολύ απλή μέθοδος, ανώδυνη, εύκολη και καθοριστική για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε θεραπεία στον τράχηλο απαγορεύεται εάν δεν προηγηθεί κολποσκόπηση και εάν χρειαστεί βιοψία από τη βλάβη.

Εάν είστε στην ηλικία μεταξύ 18-35 και δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, εάν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, και εάν καπνίζετε, τότε ανήκετε στα άτομα που είναι υποψήφια για να προσβληθούν από τον ιό HPV.


Ιός HPV- Πηγή: tv10.gr

Προστατευθείτε από τον ιό HPV

  1. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στις ερωτικές σας επαφές
  2. Κάθε χρόνο κάνετε τεστ Παπανικολάου
  3. Εάν καπνίζετε, κόψτε το
  4. Το εμβόλιο σας καλύπτει για τους τύπους 16 και 18, αλλά δε σας καλύπτει για τους υπόλοιπους τύπους, άρα… δεν ξεχνάμε τις υπόλοιπες συστάσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως δεν χρειάζεται φόβος, το ποσοστό των 80% των γυναικών που έχουν ή είχαν τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία, και από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο.

Όλα αυτά εάν δεν επισκέπτεστε συχνά το γυναικολόγο σας, και εάν δε γίνει σωστή διάγνωση και δε γίνει σωστή θεραπεία.

Μην πανικοβάλλεστε, λοιπόν, για τον HPV, αυτό που χρειάζεται είναι η γνώση, η πρόληψη και η σωστή θεραπεία.

Πηγή: hygeia.gr

Δείτε επίσης:

Μήπως αγχώνεστε χωρίς λόγο;

Πώς θα ενισχύσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας όταν περιμένετε παιδί

12 σημεία που το σώμα αποθηκεύει το στρες

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία