Η ένοχη τροφή που επιδεινώνει την φλεγμονή

φλεγμονή

Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου

Τον καίριο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και διαχείριση ασθενειών, αλλά και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αναδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα, εστιάζοντας στην τροφή που επηρεάζει την φλεγμονή

Η φρουκτόζη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή του εντέρου, τυπικό σύμπτωμα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ).

Η έρευνα που αναδεικνύει με τη σειρά της τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και διαχείριση ασθενειών, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Stony Brook, με επικεφαλής τον Δρ. David Montrose,  επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Παθολογίας και ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου Stony Brook

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δρ. Montrose και ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell, μετά από κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα εμφάνισαν επιδείνωση της φλεγμονής  του παχέος εντέρου καθώς και σημαντικές επιπτώσεις στο εντερικό τους μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στους τύπους των βακτηρίων, του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τύπο τους, το μεταβολισμό και τον εντοπισμό τους στο παχύ έντερο. Η συμπληρωματική μηχανιστική εργασία επιβεβαίωσε την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο μικροβίωμα και την πλούσια σε φρουκτόζη διατροφή.

Στατιστικά, οι περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αυξάνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  των ΗΠΑ, περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα)  κάθε χρόνο.

Ο δυτικός τρόπος διατροφής με την υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη και κατα συνέπεια αυξάνεται η πιθανότητα για φλεγμονή λόγω

«Η αυξητική τάση περιπτώσεων ΙΦΝΕ συμβαδίζει με την ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση φρουκτόζης στις ΗΠΑ και άλλες χώρες», ανέφερε ο Δρ Montrose. «Τα ευρήματά μας παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στους επαγγελματίες υγείας ώστε να προσφέρουν σωστή καθοδήγηση σχετικά με τις σωστές διατροφικές επιλογές σε ασθενείς».

Στα επόμενα βήματα, ανέφερε ο Δρ Montrose, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη των προφλεγμονωδών επιδράσεων της διατροφής με φρουκτόζη, καθώς και αξιολόγηση του κατά πόσον αυτού του τύπου διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες ογκογένεσης που σχετίζεται με την κολίτιδα.

Το δεύτερο αυτό σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή καθώς οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της χρόνιας χρόνιας φλεγμονής του εντέρου.

ygeiamou.gr

Δείτε επίσης

Τα πέντε καλύτερα σνακ που μειώνουν χοληστερόλη και πίεση

Πόσες θερμίδες έχει ένα σουβλάκι και πόσες μια χωριάτικη σαλάτα…

Το βραδινό φαγητό και ορισμένα επαγγέλματα επιβαρύνουν την υγεία των γυναικών

Τα βότανα που θα σου χαρίσουν υγεία και ομορφιά

Τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι λιγότερο παχυντικά!

Στην ίδια κατηγορία