Φακοί επαφής – Τα «ύπουλα» λάθη που βλάπτουν τα μάτια σας

Αυτά είναι τα λάθη που μπορεί να κάνετε με τους φακούς επαφής χωρίς να το συνειδητοποιείτε αλλά να βλάπτετε τα μάτια σας…

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στην χρήση φακών επαφής τα τελευταία χρόνια. Κι ενώ η χρήση τους είναι φαινομενικά απλή, πολλά είναι τα λάθη που άθελά σας μπορεί να κάνετε, βλάπτοντας τα μάτια σας.

«Τα σημάδια μόλυνσης των ματιών μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, δάκρυα ή εκκρίσεις, ερεθισμό, ευαισθησία στο φως ή πόνο κατά την αφαίρεση των φακών επαφής» εξηγεί η δρ Danielle Richardson, οπτομέτρης.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε με τους φακούς επαφής, περιλαμβάνουν:

 1. Κοιμάστε χωρίς να τους βγάλετε
  «Οι άνθρωποι που κοιμούνται φορώντας τους φακούς επαφής κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις των ματιών, όπως μικροβιακή κερατίτιδα και έλκη του κερατοειδούς», εξηγεί. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να κοιμάστε φορώντας φακούς, η δρ Danielle Richardson προτείνει να μην τους φοράτε για παραπάνω από έξι μέρες συνεχόμενα χωρίς διάλειμμα.

Ειδικοί από το Cleveland Clinic επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να στεγνώσουν τα μάτια μας και οι φακοί επαφής, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης όταν τους αφαιρέσετε τελικά. Έτσι, η αφαίρεσή τους δίνει ένα διάλειμμα στα μάτια σας και επιτρέπει στον κερατοειδή σας να αναπνέει.

 1. Χρησιμοποιείτε το ίδιο διάλυμα
  Σύμφωνα με την δρ. Danielle Richardson είναι σημαντικό να αλλάζετε το καθαριστικό διάλυμα στους φακούς επαφής σας καθημερινά. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τη θήκη σας και να αλλάζετε το διάλυμα καθημερινά, ανανεώνοντάς το με καινούργιο.

Ταυτόχρονα, ειδικοί από το Cleveland Clinic επισημαίνουν ότι η θήκη τους θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3-4 μήνες για να μειώσετε τα βακτήρια.

 1. Τους φοράτε ή τους αφαιρείτε με άπλυτα χέρια
  «Κάθε βακτήριο που εισάγεται στο μάτι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει λοίμωξη των ματιών», προειδοποιεί η δρ Danielle Richardson. «Όταν βάζετε τους φακούς σας με άπλυτα χέρια, εισάγετε βακτήρια τόσο στους φακούς όσο και στα μάτια σας» εξηγεί.

Για αυτό είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν να αγγίξετε τους φακούς ή τα μάτια σας.

 1. Τους φοράτε πάρα πολλές ώρες
  Ενώ δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που πρέπει να φοράτε καθημερινούς φακούς επαφής, η δρ Danielle Richardson προειδοποιεί να μην τους φοράτε αν αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία.

«Το μέγεθος της φθοράς των φακών επαφής καθορίζεται από το επίπεδο άνεσης, το επίπεδο ξηρότητας και τις οπτικές απαιτήσεις, οπότε θα είναι διαφορετικό για κάθε άτομο» επισημαίνει η ίδια. «Εάν αισθανθείτε δυσφορία ή ξεκινήσετε να τρίβετε τα μάτια σας, είναι σημάδια ότι πρέπει να αφαιρεθούν» καταλήγει.

Πηγή:vita.gr

Δείτε επίσης:

Κατανομή λίπους – Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;

Αναιμία στην εγκυμοσύνη – Οι τροφές «πηγές» σιδήρου

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία