Έτσι θα νικήσετε το στρες – Τι να κάνετε μια φορά την εβδομάδα

Έτσι θα νικήσετε το στρες – Τι να κάνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

Τακτικές βόλτες σε χώρους πράσινου

Έτσι θα νικήσετε το στρες. Μπορεί ο καιρός να μας έχει κλείσει μέσα, στην πρώτη ευκαιρία όμως ας βγούμε έξω να περπατήσουμε στην εξοχή. Τα οφέλη θα είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την σωματική μας κατάσταση, αλλά και την ψυχική μας υγεία


Οι τακτικές βόλτες σε χώρους πράσινου και δάση βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του εργασιακού στρες σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsukuba.

Για την ακρίβεια οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν συστηματικά βόλτες σε χώρους με πράσινο και στην ύπαιθρο έχουν και βελτιωμένες ικανότητες ανταπόκρισης σε καταστάσεις στρες.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Public Health in Practice, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsukuba υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Shinichiro Sasahara ανέλυσαν την αίσθηση συνοχής των συμμετεχόντων, τη δημογραφική τους κατάσταση και τις συνήθειές τους όσον αφορά το περπάτημα στην ύπαιθρο. Η αίσθηση συνοχής εμπεριέχει την αίσθηση νοήματος ζωής, την επίγνωση της κατάστασης στρες και την αίσθηση ότι κάποιος είναι σε θέση να το διαχειριστεί. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες όπως το ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο και ο γάμος ισχυροποιούν την αίσθηση συνοχής, ενώ το κάπνισμα και η απουσία άσκησης την αποδυναμώνουν. Οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση συνοχής έχουν και μεγαλή ανοχή στο στρες.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τα στοιχεία περισσότερων από 6000 Ιαπώνων εργαζομένων ηλικίας 20-60 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν συχνά βόλτες στη φύση είχαν και μεγαλύτερη αίσθηση συνοχής.

Πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε βόλτα στο πλησιέστερο χώρο πρασίνου προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της επαφής με την ύπαιθρο στη βελτίωση των ικανοτήτων ανταπόκρισης στο στρες; Βάσει των στοιχείων της έρευνας τουλαχιστον μια φορά την εβδομάδα φαινεται αρκετά αποτελεσματική.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η βόλτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ένα δάσος ή έναν πράσινο χώρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν ισχυρότερη αίσθηση συνοχής», εξηγεί ο καθηγητής Sasahara επισημαίνοντας ότι το περπάτημα στο δάσος ή σε χώρους πρασίνου είναι μια απλή δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή συνήθεια για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη διαχείριση του άγχους».

Δείτε επίσης

Αυτή είναι η σχέση που άλλαξε θεαματικά μέσα στην πανδημία

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία