Ερευνά: Δεν υπάρχει ”υγιής” παχυσαρκία

Ερευνά: Δεν υπάρχει ''υγιής'' παχυσαρκία

Δεν σημαίνει ότι είναι υγιής, ένας παχύσαρκος με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, πίεσης και σακχάρου

Ερευνά: Δεν υπάρχει ”υγιής” παχυσαρκία.

Mε το να έχει κάποιος παχύσαρκος φυσιολογική χοληστερόλη, πίεση και σάκχαρο, δεν σημαίνει ότι είναι υγιής, έδειξε νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Αυτό οφείλεται στο ότι πολύ υπέρβαροι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας, αναπνευστικής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε σύγκριση με υγιείς χωρίς παχυσαρκία, άνθρωποι με παχυσαρκία και υγιή επίπεδα σακχάρου, πίεσης και χοληστερόλης, είχαν 4.3 φορές περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Επίσης είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και 76% υψηλότερο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης ήταν κατά 28% πιο πιθανό να εμφανίσουν αναπνευστική νόσο και κατά 19% πιο πιθανό να έχουν ΧΑΠ.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο όρος μεταβολικά υγιής παχυσαρκία.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής νόσου και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι και είχαν υγιές μεταβολικό προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άνθρωποι με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και αναπνευστικής νόσου σε σχέση με μεταβολικά μη υγιείς συμμετέχοντες χωρίς παχυσαρκία, δήλωσαν οι ερευνητές, του University of Glasgow.

Η παχυσαρκία συνήθως προκαλεί αυξημένο σάκχαρο και αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και αυξημένη πίεση και άλλες μεταβολικές αλλαγές.

Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις δεν εμφανίζονται σε όλους και ορισμένοι με παχυσαρκία έχουν φυσιολογικά επίπεδα αυτών και άλλων σημαντικών μετρήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 380.000 ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, για 11 χρόνια.

Συνέκριναν το βάρος, την πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και άλλες μετρήσεις, καθώς και συνήθειες τρόπου ζωής με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και αναπνευστικής νόσου εντός του πληθυσμού της έρευνας.

Όσοι είχαν μεταβολικά υγιή παχυσαρκία, γενικά ήταν νεότεροι, έβλεπαν λιγότερη τηλεόραση, ασκούνταν περισσότερο, είχαν υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άντρες και όχι λευκοί σε σχέση με συμμετέχοντες με μεταβολικά μη υγιή παχυσαρκία.

Το ένα τρίτο αυτών με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία στην έναρξη της έρευνας έγιναν μεταβολικά μη υγιείς εντός 3-5 ετών.

Πηγές: Diabetologia, iatronet.gr

Δείτε επίσης:

Πώς θα προστατεύστε την επιδερμίδα του μωρού το καλοκαίρι;

Τρίξιμο των δοντιών: Τι το προκαλεί; Έτσι μπορείτε να το σταματήσετε

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία