Εμβόλιο Pfizer: Οι καρκινοπαθείς αναπτύσσουν λιγότερα αντισώματα αλλά αρκετά για να προστατευτούν

Εμβόλιο Pfizer: Οι καρκινοπαθείς αναπτύσσουν λιγότερα αντισώματα αλλά αρκετά για να προστατευτούν

Τι δείχνει νέα ισραηλινή μελέτη

Εμβόλιο Pfizer: Οι καρκινοπαθείς αναπτύσσουν λιγότερα αντισώματα αλλά αρκετά για να προστατευτούν.

Μπορεί οι καρκινοπαθείς να εμφανίζουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, ωστόσο έστω κι έτσι το εμβόλιο «δουλεύει», σύμφωνα με νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σάλομον Στέμερ του Ιατρικού κέντρου Ράμπιν του Νοσοκομείου Μπέιλινσον, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology, συνέκριναν την ανταπόκριση στο εμβόλιο 102 καρκινοπαθών με μέση ηλικία 66 ετών και 78 υγιών.

Μολονότι τα επίπεδα αντισωμάτων στους καρκινοπαθείς ήταν κατά περίπου 70% χαμηλότερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ήταν παρόλα αυτά επαρκή για να παρέχουν προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ. Γι’ αυτό, όπως είπε ο Στέμερ, οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα ακόμη και εν μέσω ενεργής αντικαρκινικής θεραπείας.

Το 90% των ασθενών που έκαναν αντικαρκινική θεραπεία, εμφάνιζαν επαρκή αντισώματα IgG δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου, έναντι 100% των μη καρκινοπαθών που είχαν εμβολιαστεί. Τα επίπεδα αντισωμάτων στους καρκινοπαθείς βρέθηκαν αρκετά πάνω από το κατώτερο όριο που επιτρέπει την ανοσιακή προστασία από τον κορονοϊό.

Οι καρκινοπαθείς κάνουν χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες που μπορεί να μειώσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς επιστήμονες, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα αντισωμάτων τους σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι παραμένουν προστατευμένοι έναντι της Covid-19. Ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν ανάλογη ανοσιακή απόκριση και με το παρεμφερές εμβόλιο mRNA της αμερικανικής Moderna, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

Πώς θα βεβαιωθούμε ότι το παιδί έχει μια σωστή διατροφή;

Τρώτε μπροστά στον υπολογιστή; Γιατί πρέπει να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία