Διαβήτης τύπου 2: Ποια είναι τα (πολύ) πρώιμα συμπτώματα

Ποια είναι τα πολύ αρχικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2; Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε…

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και αποτελεί κοινή πάθηση, η αρχική του εκδήλωση είναι σταδιακή και ως εκ τούτου τα συμπτώματα, που είναι ήπια κατά τα πρώτα στάδια, μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Ωστόσο, για την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Πρώιμα συμπτώματα διαβήτη τύπου 2

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνή ούρηση

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, οι νεφροί προσπαθούν να αφαιρέσουν την περίσσεια σακχάρου διηθώντας το από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα άτομο που χρειάζεται να ουρήσει πιο συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Αυξημένη δίψα

Η συχνή ούρηση που είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του υπερβολικού σακχάρου από το αίμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάνει επιπλέον νερό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να εντείνει το αίσθημα της δίψας.

Διαρκής πείνα

Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν παίρνουν αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το πεπτικό σύστημα διασπά τα τρόφιμα σε σάκχαρο, που ονομάζεται γλυκόζη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Στα άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη, αρκετή ποσότητα γλυκόζης δεν μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα έχουν φάει.

Μόνιμη κούραση

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου, εντείνοντας το αίσθημα της κόπωσης ή ακόμα και της εξάντλησης. Αυτή η κόπωση οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αρκετά επίπεδα γλυκόζης που δεν μετακινούνται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

Θολή όραση

Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Αυτή η θολή όραση μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί να έρθει και να φύγει.

Εάν ένα άτομο με διαβήτη δεν αναζητήσει διάγνωση και θεραπεία, η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή έως και επικίνδυνη για την όραση.

Αργή επούλωση τραυμάτων και πληγών

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία μπορούν με την σειρά τους να βλάψουν την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μικρά ανοίγματα και πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν. Η αργή επούλωση πληγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν τα νεύρα του σώματος. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Πηγή:vita.gr

Δείτε επίσης:

Αποξηραμένα φρούτα: Γιατί να επιλέξετε αυτά τα σνακ ευεξίας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία