Τρικαλινοί λένε «Όχι αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια»

Τρικαλινοί λένε «Όχι αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσεις τις κινητοποιήσεις με συμμετοχή άνω των 100 ατόμων με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που προβλέπει τη δημιουργία αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Ουρανία Παπαζεύκου, συντονίστρια της ΟΜ Εκπαιδευτικών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: «Το ΥΠΑΙΘ θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τις αντιδραστικές αξίες από τις οποίες εμφορούνται οι σημερινοί κυβερνώντες, την απροκάλυπτη αγωνία τους για τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίησης μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτησης της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.

Οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με το πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια.

Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων.

Οι ταξικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώνονται με τον ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία, αλλά και με τη δημιουργία παραπέρα εμποδίων στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Η κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση είναι προκλητική. Ήδη Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού και καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» .

Γιώργος Μανώλης, γραμματέας Ν.Ε. Τρικάλων του Κινήματος Αλλαγής: «Καταρχάς η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας κ ανομίας που επικρατούν στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών.

Δεν αποτελεί έξυπνη νομοθέτηση πόσο μάλλον μεταρρύθμιση. Είναι απαράδεκτο να εξαγγέλλονται – από κοινού – από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα μέτρα φύλαξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έχουμε τονίσει κατά το παρελθόν ότι οφείλει η πολιτεία και η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα βίας στις σχολές.

Η αστυνομοκρατία και η καταστολή όμως, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά ενδεχομένως θα το επιδεινώσει. Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα για ακόμη μια φορά το Υπουργείο ξεκινά ανάποδα. Μιλά για σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αντί να καταθέσει μια συνολική πολιτική για την εκπαίδευση στο Γενικό, Επαγγελματικό Λύκειο και Κατάρτιση (Εθνικό Απολυτήριο, ενιαία αξιολόγηση των μαθητών, τράπεζα θεμάτων, συμμετοχή της βαθμολογίας των 3 τάξεων του Λυκείου κτλ) κινείται με fast track πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Στέλλα Κρημνίωτη, μέλος του Τ.Σ. Τρικάλων της ΚΝΕ «Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται! Την ώρα που τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, συνεχίζει να προκαλεί, με νομοσχέδιο που θα βάλει δυνάμεις της αστυνομίας, κάρτες εισόδου κάμερες στα Πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, δίνοντας 30 εκατ. ευρώ!

Το να σχολιάσει κανείς, ότι για καθηγητές, βιβλία, υποδομές, δεν δίνει “σάλιο”, αλλά δίνει εκατομμύρια για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια, περισσεύει!

Επιβεβαιώνει πως είναι πολιτική επιλογή τα Πανεπιστήμια να έχουν “βαρέσει κανόνι” όλο αυτό το διάστημα. Αλήθεια, αυτή η κυβέρνηση που νοιάζεται τόσο πολύ για την “αριστεία” και την “ομαλότητα” των Πανεπιστημίων, με αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπίσει τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά σε εργαστήρια, μαθήματα, πρακτικές, διπλωματικές, που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των φοιτητών;

Αυτή είναι η λύση προς τους φοιτητές που ξεκινούν εξεταστική; Στόχος της είναι να “προστατέψει” την εγκληματική πολιτική της και την επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια, να χτυπηθεί η οργανωμένη συλλογική δράση φοιτητών και εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα “μέτρα φύλαξης” των Πανεπιστημίων προστίθενται στο όργιο καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων που εντείνει η κυβέρνηση. Όποιο όνομα και σύνθεση κι αν πάρει η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελεί σώμα επιβολής του νόμου, καταστολής και τρομοκρατίας της κάθε κυβέρνησης απέναντι σε όποιον διεκδικεί, αγωνίζεται, αμφισβητεί.

Ήδη από δημοσιεύματα γίνεται λόγος για αυξημένες αρμοδιότητες αυτών των σωμάτων -που συνεχώς θα ενισχύονται- και για αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας.

Η πρώτη, μαζική, δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε την προηγούμενη βδομάδα από χιλιάδες φοιτητές και μαθητές, που διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Οι φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες, ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για «εξ αποστάσεως εξεταστική και διά ζώσης καταστολή» δεν πρόκειται να περάσει!

Δεν κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους για επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, αντί να προκαλεί απειλώντας με πρόστιμα ανήλικους μαθητές, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους!»

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία