Τρίκαλα: Το click away δεν έσωσε την κατάσταση

click away Τρίκαλα

Ταμείο με μόλις το 20% για τα Τρικαλινά καταστήματα

Αδύναμο αποδείχθηκε τελικά το click away, στα Τρίκαλα, καθώς δεν έσωσε την δεινή οικονομική κατάσταση των εμπόρων, οι οποίοι πλήττονται στο μέγιστο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας.

Κάτι κινήθηκε στην τοπική αγορά την περασμένη εβδομάδα, ιδίως την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Τρικαλινοί έμποροι κατάφεραν να ισοφαρίσουν το χαμένο τζίρο, αφού έκλεισαν ταμείο με μόλις το 20%, της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας «μεταξύ του click away και του τίποτα επιλέγουμε, σαφώς το πρώτο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, στην εφαρμογή του».

Όπως προαναφέρθηκε, η τοπική αγορά κινήθηκε την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων με τους καταναλωτές να επιλέγουν τα παιχνίδια, τα είδη σπιτιού, τα λευκά είδη και αθλητικά. Ωστόσο, λίγοι επέλεξαν να αγοράσουν είδη ένδυσης, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι πολίτες δεν είχαν κάπου να πάνε, λόγω lockdown.

«Περιμένουμε αύριο και μεθαύριο να κινηθεί η αγορά, λόγω Πρωτοχρονιάς και αναμένουμε από τη νέα χρονιά ν’ ανοίξουν τα καταστήματα και να λειτουργήσουμε κανονικά» σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλουγούρα «η μέθοδος του click away μπορεί να εφαρμόζεται ως έσχατη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το άνοιγμα των καταστημάτων. Αν καταφέρουμε να αγγίξουμε το 20 με 25% του τζίρου, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι».

 ΕΣΕΕ: Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου 2020

Εν τω μεταξυ, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου 2020 των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς Απασχολουμένων ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μέσω επιστολής που απέστειλε στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση, καθώς και στον Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη με αίτημα την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου 2020 των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς Απασχολουμένων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως επί δύο συνεχείς μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «κατεβάσει ρολά» με κρατική εντολή, ο εορταστικός τζίρος έχει χαθεί και ανεξόφλητα εμπορεύματα δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του e-ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου.

Για τους λόγους αυτούς, και προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η ισότητα στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπόρων, η ΕΣΕΕ ζητά την κάλυψη της δαπάνης αυτής από την Πολιτεία, και συγκεκριμένα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, για τις εισφορές του οποίου την μερίδα του λέοντος καταθέτουν κάθε μήνα όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημά τους οι μικρομεσαίοι έμποροι.

Δείτε επίσης:

Χαμηλή η κίνηση στη λαϊκή αγορά των Τρικάλων παραμονή Χριστουγέννων

Στην ίδια κατηγορία