Τρίκαλα: Γιορτές και υγιεινή διατροφή

μπουντουρη ελευθερια διατροφολογος

Η διαιτολόγος Ελευθερία Μπουντούρη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Η  Τρικαλινή διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη μας ε μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για υγιεινή διατροφή στην περίοδο των γιρτών

Κατά την περίοδο των γιορτών είμαστε περικυκλωμένοι από φαγητά, γλυκά και ποτά. Από τη μία καλό είναι να απολαμβάνουμε αυτές τις ημέρες μαζί με το φαγητό που περιλαμβάνουν, από την άλλη έχει παρατηρηθεί ότι λαμβάνουμε τριπλάσια ποσότητα θερμίδων σε σχέση με μία καθημερινή μέρα και από αυτές που χρειαζόμαστε.

Ειδικότερα, σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, γαστρεντερικά προβλήματα και απορρύθμιση μεταβολικών νόσων όπως του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

  • Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό ακόμα και τις ημέρες που θα ακολουθήσει γιορτινό τραπέζι. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα κάνουμε υπερβολές στο μεσημεριανό μας και θα φάμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε πραγματικά.
  • Ανάμεσα στα γεύματά μας κάνουμε κάποια σνακ με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, τα οποία θα μας βοηθήσουν να μην υπερβάλουμε με τα εορταστικά γλυκά.
  • Όταν καθόμαστε στο γιορτινό τραπέζι να φάμε φτιάχνουμε το πιάτο μας. Στο μισό βάζουμε σαλάτα, στο ¼ κρέας και στο ¼ που περισσεύει κάποια πηγή υδατανθράκων όπως ρύζι ή πατάτες.
  • Αφαιρούμε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Αποφεύγουμε τα τηγανητά.
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά καθώς προσφέρουν κενές θερμίδες.
  • Αποφεύγουμε να φάμε εορταστικά γλυκά από αρκετά νωρίς όπως τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου και επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε τις ημέρες των εορτών που οι πειρασμοί είναι σαφώς περισσότεροι.
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωσή μας με νερό. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα.
  • Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική. Προσπαθούμε καθημερινά να την έχουμε στη ζωή μας καθώς μας βοηθά ώστε να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Τις γιορτινές αυτές ημέρες δεν είναι απαραίτητο να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις αρκεί να τρώμε με μέτρο και σε μικρές ποσότητες απ’ όλα. Το φαγητό δεν αποτελεί παράγοντα για να ευχαριστηθούμε αυτές τις ημέρες. Σημασία έχει να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να απολαύσουμε τις στιγμές.

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την παιδική παχυσαρκία

Τρίκαλα: Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τρίκαλα: Υγιεινή διατροφή για το σχολείο

Τρίκαλα: Τηλεργασία και σωστή διατροφή

Στην ίδια κατηγορία