Τρίκαλα: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προσλήψεις αναπληρωτών

Τρίκαλα: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προσλήψεις αναπληρωτών

Η ομοσπονδία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το άνοιγμα το σχολείο από το νέο έτος και η πρόβλεψη για τοπικές προσκλήσεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τρικάλων.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου – μέσω τηλεδιάσκεψης- θα γίνει σήμερα το απόγευμα με τους Τρικαλινούς δασκάλους και νηπιαγωγούς να κάνουν λόγο για κατάφορη παραβίαση των πινάκων των αναπληρωτών.

Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) τονίζοντας ότι πρόκειται για «αναξιοκρατική διαδικασία», ενώ η διαδικασία των προσλήψεων αναπληρωτών δε θα σχετίζεται «με την κατάταξή τους στους τελευταίους πίνακες αλλά θα εξαρτάται από τις “εξαιρετικές περιπτώσεις” που θα συντρέχουν σε τοπικό επίπεδο με την επιλογή του ωρομισθίου».

Η ομοσπονδία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου συνολικά, «το οποίο επιδιώκει μεγαλύτερη στροφή στην πρόωρη κατάρτιση για φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης, νέο, παράλληλο, τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών».

Η ΔΟΕ απαιτεί την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάργηση του Ν. 4589/19 (προσοντολόγιο), του 4692/20 και του άρθρου 35 του Ν. 4722/2020 όπου προβλέπεται ο θεσμός των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών και μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των αναγκών αποκλειστικά με βάση τις θέσεις του κλάδου.

«Τη στιγμή που το κυρίαρχο και δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η άμεση πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και η πρόσληψη των αναπληρωτών σε μία πλήρη φάση, το Υπουργείο Παιδείας κάνοντας στροφή στο παρελθόν με τη ματιά στραμμένη σ’ ένα σκληρό, νεοφιλελεύθερο μέλλον, εισάγει την «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης με τη σύνταξη τοπικών πινάκων ωρομισθίων.

Δεν απομένει παρά η επίσημη ανακοίνωση του περάσματος των αρμοδιοτήτων πρόσληψης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης Πισαρίδη» σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι «πρόκειται για ωμή υιοθέτηση, μιας αναξιοκρατικής διαδικασίας καταστρατήγησης του οποιουδήποτε στοιχείου αντικειμενικότητας και, κακώς εννοούμενης, εξοικονόμησης κόστους.

Ικανοποιεί, μακροπρόθεσμα, ξεκινώντας από το ελεγχόμενο επίπεδο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, το μικροπολιτικό αίτημα «αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης» που βλέπουν τη διαδικασία προσλήψεων ως μια χρυσή ευκαιρία ενίσχυσης του «παρεμβατικού» (βλέπε πελατειακού) τους ρόλου».

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Αντιδράσεις για τα εξ αποστάσεως διαγωνίσματα των μαθητών

Στην ίδια κατηγορία