Τρίκαλα: Δώδεκα εμβολιαστικά κέντρα για τον Covid

εμβόλια κορωνοϊού

Στις 27 Δεκεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Δώδεκα εμβολιαστικά κέντρα πρόκειται να λειτουργήσουν στα Τρίκαλα , με την έναρξη των εμβολισμών να γίνεται πριν το τέλος του έτους.

Το πράσινο φως έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έναρξη των εμβολιασμών λίγο πριν την εκπνοή του έτους, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου με τις πρώτες δόσεις να γίνονται σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιαστεί εντός των νοσοκομειακών μονάδων όπου εργάζονται και δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προχωρήσει σε όλες τια απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου μόλις φτάσει το εμβόλιο σε όλες της περιφέρειες της χώρας να ξεκινήσουν αμέσως οι εμβολιασμοί. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ετοιμαστεί οι ειδικοί χώροι που θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί, ενώ ήδη το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εγγράφως έχει δηλώσει την πρόθεσή του. 

Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε μονάδες ηλικιωμένων, των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τέλος των πολιτών άνω των 65 ετών που ανέρχονται περί τα 2,4 εκατομμύρια. 

Ο προγραμματισμός τους τοποθετείται μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2021, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου, ενώ τον Φεβρουάριο νε ξεκινά η δεύτερη Φάση με την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

Στην 1η ΥΠΕ  που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Π.Ε. Τρικάλων 

12 είναι τα εμβολιστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Π.Ε Τρικάλων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών όλων των Δήμων. 

Αυτά είναι: 

1. Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

2. Το Κ.Υ. αστικού τύπου Τρικάλων (πρώην ΙΚΑ)

3. Το Κ.Υ. Καλαμπάκας

4. Το Κ.Υ. Πύλης

5.  Το Κ.Υ. Φαρκαδόνας

6. 1η ΤΟΜΥ Τρικάλων 

7. Το Περιφερειακό Ιατρείο Κονισκού

8. Το Περιφερειακό Ιατρείο Κλεινού

9. Το Περιφερειακό Ιατρείο Οξύνειας

10. Το Περιφερειακό Ιατρείο Διαλεχτού

11. Το Περιφερειακό Ιατρείο Μουριάς

12. Το Περιφερειακό Ιατρείο Ζηλευτής

Τα παραπάνω εμβολιστικά κέντρα θα λειτουργούν σε 12ωρη βάση, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με εξαίρεση με εξαίρεση την ΤΟΜΥ που θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. 

Για την λειτουργία τους το προσωπικό που απαιτείται θα εργάζεται δύο βάρδιες.

Το έντυπο που θα υπογράφουν όσοι εμβολιάζονται

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Επιπλεόν, στο πλαίσιο της ασφαλούς διαδικασίας του εμβολιασμού οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει προηγουμένως να συμπληρώσουν το παρακάτω έντυπο. 

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Πληροφορίες για το πώς θα γίνει το εμβόλιο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσε ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας ότι η πολιτεία θα προτείνει τις ημερομηνίες του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, θα υπάρχουν τέσσερα κανάλια εξυπηρέτησης του κοινού για τον εμβολιασμό – δύο ψηφιακά και δύο φυσικά- ώστε να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Συγκεκριμένα η διαδικασία θα αφορά άυλη συνταγογράφηση, ειδοποίηση με SMS και δύο ραντεβού. Οσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να το κάνουν.ενώ ου Στη συνέχεια οι πολίτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα για τα δύο ραντεβού εμβολιασμού.

Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα επιλέγουν αν θα επιβεβαιώσουν τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τα ραντεβού ή αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουν.

Το ίδιο θα γίνεται και στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Παράλληλα θα υπάρχουν και τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες –  συγκαταλέγοντας ανάμεσά τους φαρμακεία και ΚΕΠ ως σημεία για να κλείνονται ή και να αλλάζουν τα ραντεβού.

Δεν θα απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή, η ταυτοποίηση θα γίνεται από το κράτος.

Δείτε επίσης:

Εμβόλιο: Πότε έρχονται οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Στην ίδια κατηγορία