Το Πάσχα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στα Τρίκαλα

ελεγχόμενη σταθμευση

Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο

Πίσω πάνε τα σχέδια της δημοτικής Αρχής Τρικκαίων για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, λόγω της πανδημίας, με τις διαδικασίες να ξεκινούν από το νέο έτος στα Τρίκαλα.

Ως γνωστόν, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων είχε δοθεί το «πράσινο» φως, στα σχέδια της δημοτικής Αρχής για την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, σε μια προσπάθεια να δώθει τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης.

Ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός προέβλεπε η όλη διαδικασία (μηχανήματα, πειραματικό στάδιο κλτ) να ξεκινούσε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τους αρμόδιους να σχεδίαζαν την άνοιξη όλα να ήταν έτοιμα και σιγά σιγά να έμπαινε σε εφαρμογή το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ωστόσο, η παράταση του lockdown και η κατάσταση που επικρατεί με το κορωνοϊό δημιουργεί μικρές καθυστερήσεις στον όλο σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αστικής Ανάπτυξης κ. Τάκη Παζαΐτης το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί το Πάσχα, αφού ο κορωνοϊός μας πάει πίσω στο όλο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον κ. Παζαΐτη οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα χρειαστεί ένα δίμηνο- τουλάχιστον – για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των συστημάτων, ενώ στη συνέχεια για ένα μήνα η ελεγχόμενη στάθμευση θα τεθεί σε πειραματικό στάδιο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως ότου εφαρμοστεί στο 100% θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς η δημοτική Αρχή επιθυμεί να επανέλθουν όλα στην κανονική τους δραστηριότητα και στη συνέχεια να θέσει σε εφαρμογή τον όλο σχεδιασμό. Τι προβλέπεται Σύμφωνα με τη μελέτη θα εφαρμοστεί Ενιαία Ζώνη Στάθμευσης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30-14.30 και 17.30– 21.00, Σάββατο 08.30- 14.30 και Κυριακές και επίσημες Αργίες και ελεύθερο.

Τιμολογιακή πολιτική

Η βασική Τιμολογιακή Πολιτική έχει ως εξής: Τέλος Στάθμευσης για την Ενιαία Ζώνη Στάθμευσης 0,60€ ανά ώρα για τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης & 1,20€ για κάθε επόμενη και μόνιμοι κάτοικοι περιοχής ΣΕΣ :

Ετήσια κάρτα διαχειριστικού κόστους 20,00€ ανά έτος, μη καταβολή τέλους στάθμευσης 10,00€, οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα ΑΜΕΑ σταθμεύουν δωρεάν, η πληρωμή του τέλους στάθμευσης θα γίνεται με τη χρήση Ηλεκτρονικής εφαρμογής από κινητό ή σε οποιοδήποτε συμβεβλημένο σημείο με POS (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.λ.π.)

Ο έλεγχος της στάθμευσης θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία ηλεκτρονικά, απλώς αναζητώντας την πινακίδα του σταθμευμένου οχήματος Για αυτό το λόγο θα εφοδιαστεί η Δημοτική Αστυνομία με τον κατάλληλο, σύγχρονο εξοπλισμό (smartphone, φορητούς εκτυπωτές, κατάλληλο λογισμικό) για την αμεσότητα ελέγχου και αστυνόμευσης των χώρων.

Αυτοματοποίηση

Η αυτοματοποίηση θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο και το κόστος της διαδικασίας ελέγχου, ενώ θα μεγιστοποιήσει την απόδοση της αστυνόμευσης και θα συμβάλει στην βελτίωση στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης.

Για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης και την όσο δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του μέτρου αυτού από τους πολίτες θα υπάρχει πλήρης και διαρκής ενημέρωσή τους.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του εγχειρήματος για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας προβλέπονται συνολικά έσοδα 739.704,89 ευρώ, έξοδα 351.000,00 ευρώ και καθαρά κέρδη 388.704,89 ευρώ.

Προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα δημιουργηθούν ζώνες στάθμευσης που θα περιλαμβάνουν ένα αντίτιμο (επισκέπτες), τους μόνιμους κατοίκους (ετήσια κάρτα) και ειδικές θέσεις.

Ειδικότερα, στην Ενιαία Ζώνη Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια στάθμευση οχημάτων μέχρι 3,5 τόνων στα Τρίκαλα. Με κλιμακούμενο αντίτιμο ανά ώρα στάθμευσης και αφορά 1.231 θέσεις.

Στην ίδια κατηγορία