Συντηρούν ιστορική μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Λιμπόχωβο Μετεώρων

μονη λιμπαχοβου μετεωρων

Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί με 300.000 ευρώ την ιστορική μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Λιμπόχωβο Μετεώρων

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την  έγκριση διάθεσης πίστωσης ύψους 300.000 ευρώ, που οδηγεί στη δημοπράτηση του έργου «Ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης Ιερού Ναού Παναγίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Λιμποχώβου Δ. Μετεώρων».

Το έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του καθολικού του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ιεράς Μονής Λιμποχώβου Δήμου Μετεώρων, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες προχωράμε στην αποκατάσταση ενός σημαντικού θρησκευτικού μνημείου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Με σχεδιασμό και στρατηγική αναδεικνύουμε τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας, ενισχύοντας το ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Οι εργασίες αφορούν την επισκευή της στέγης, ενέματα τοιχοποιών, αρμολογήματα των επιφανειών, επιστρώσεις δαπέδου, τοποθέτηση ελκυστήρων και του ξύλινου τέμπλου, μερική συντήρηση τοιχογραφιών και όλες τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (φωτισμός, πυροπροστασία , υποδομή θέρμανσης και λοιπές εγκαταστάσεις).

Επιπλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών του περιβάλλοντος χώρου με ολοκλήρωση των επενδύσεων και των πλακοστρώσεων περιμετρικά του ναού.

Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου στο Λιμπόχωβο Μετεώρων

Σε απόσταση 43 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται το χωριό Παναγία ή Νέα Κουτσούφλιανη, όπου βρίσκεται η ιστορική μονή του Λιμποχόβου, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Η Μονή αναφέρεται το 1336 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ. Παλαιολόγου (1328-1341) και σε σιγίλλιο του Πατριάρχη Αντωνίου Δ΄ (1339). Το παλιό μοναστήρι ήταν κτισμένο τετραγωνικά γύρω από τον σημερινό παλαιό ναό.

Από τη Μονή αυτή, η οποία κάηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, σώζεται σήμερα το καθολικό, ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός, κατάγραφος εσωτερικά με ενδιαφέρον εικονογραφικό πρόγραμμα. Στο καθολικό είναι εντοιχισμένη πέτρα με χαραγμένη τη χρονολογία 1709. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι του 18ου αιώνα.

Δείτε επίσης

Βελτίωση του δρόμου Καλογριανή – Γέφυρα Κουκουράβα

Στην ίδια κατηγορία