Συμπλήρωσε 1 χρόνο το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Τρικάλων

Από τον κ. Χρήστο Ζήση, παθολόγο ιατρό του Νοσοκομείου Τρικάλων…

Από τον κ. Χρήστο Ζήση, παθολόγο ιατρό του Νοσοκομείου Τρικάλων και ενός εκ των υπευθύνων και επιβλεπόντων της διαδικασίας εμβολιασμού :

“Η σημερινή είναι η γενέθλια ημέρα του Εμβολιαστικού Κέντρου του Νοσοκομείο Τρικάλων

Σήμερα (4 Ιανουάριου του 2022) έχει γενέθλια το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείο Τρικάλων, αφού κλείνει ακριβώς ένα χρόνο λειτουργίας. Είναι το πρώτο που λειτούργησε – σε σύνολο τα πέντε – στο Νόμο Τρικάλων. Στο διάστημα του ενός χρόνου πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 84.000 εμβολιασμοί για τον ιό SARS-Cov-2, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer και δευτερευόντως το εμβόλιο Johnson-Johhson. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 43% του συνόλου των εμβολίων που διενεργήθηκαν στο Νόμο.
Σε καθημερινή βάση πλέον εμβολιάζονται 400- 480 ενήλικες και έφηβοι.
Επίσης στο Νοσοκομείο Τρικάλων, από τη ερχόμενη Κυριακή (10 Ιανουάριου) και για όλες τις υπόλοιπες Κυριακές του Ιανουαρίου (16, 23, 30), από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, θα διενεργούνται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna.
Οι εμβολιασμοί για τα παιδιά ηλικίας 5 -11 ετών ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου του 2021και εκτελούνται υπό την επίβλεψη ειδικού παιδίατρου. Μέχρι και σήμερα εμβολιάστηκαν 270 τρικαλινά παιδιά. Για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, από την ερχομένη Παρασκευή (7 Ιανουάριου), θα ανοίξει και 2η εμβολιαστική γραμμή.

Όλον τον προηγούμενο χρόνο  ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και oι επισκέπτριες υγείας  ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό στα καθήκοντα τους και στις αυξημένες ανάγκες, πολλές φορές «υπερβάλλοντας εαυτόν», παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας και την πίεση που υπήρξε στο Νοσοκομείο από την πανδημία.

Ομολογώ ότι κατά καιρούς υπήρξαν απογοητεύσεις, κυρίως εξαιτίας της εξασθένησης της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εμβολίων. Θα πρέπει όμως όλοι που συμμετείχαν σε αυτήν την τεράστια εκστρατεία να είναι υπερήφανοι, γιατί με τη δουλειά τους συνέβαλλαν στον περιορισμό των βαρειών νοσηλειών, αναπηριών και θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η κύρια ευχή όλων είναι ο τερματισμός της πανδημίας σύντομα, έτσι ώστε το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου να καταστεί αχρείαστο και κλείσει στους επόμενους μήνες και το προσωπικό του να επιστρέψει στα «κανονικά» του καθήκοντα, που είναι η Νοσοκομειακή Περίθαλψη των ασθενών.
Σίγουρα οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, όμως θα πρέπει τη διενέργεια τους να αναλάβει αποκλειστικά η Πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, στη αρμοδιότητα της οποίας άνηκε ανέκαθεν η εμβολιαστική διαδικασία.
Ευχές σε όλους, για μια Χρονιά:
• πραγματικά καλή, γεμάτη με υγεία και δημιουργικότητα
• ελπιδοφόρα και αισιόδοξη, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. “

Στην ίδια κατηγορία