Στο πλευρό των νοικοκυριών η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Στο πλευρό των νοικοκυριών η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, πιστή στη φιλοσοφία της, βρίσκεται στο πλευρό των νοικοκυριών για την υλοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας στην κύρια κατοικία τους, συμμετέχοντας στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας www.ypen.gr, όπως άλλωστε το έπραξε και στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» .

To περιβαλλοντικού χαρακτήρα αναπτυξιακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2020 ανέρχεται σε σχεδόν 897 εκατ. ευρώ.

Με κεντρικό στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα, για περίπου 600.000 νοικοκυριά έως το 2030, ήτοι ανακαίνιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών κατά μέσο όρο τον χρόνο για μια δεκαετία, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθίσταται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα.

Οι διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα είναι αρκετές και πολυποίκιλες.

Ενδεικτικά, βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

  • Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 897 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 μέχρι πέρυσι (φέτος η εκταμίευση) είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ.
  • Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 85% (ή ακόμη και το 95% στις λιγνιτικές περιοχές, με τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης) για τα χαμηλά εισοδήματα, και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
  • Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.
  • Η προσθήκη ειδικής κατηγορίας για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.

Το πρόγραμμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας που βρίσκεται στο πλευρό των νοικοκυριών προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να υλοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, ενεργειακής αυτονομίας, υποδομής ηλεκτροκίνησης και συστημάτων αυτοματισμού στην κύρια κατοικία τους, με συνολικό προϋπολογισμό εργασιών έως 50.000 ευρώ ανά ακίνητο και έως 100.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο, σε περίπτωση υποβολής περισσοτέρων αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα περισσοτέρων ακινήτων.

Δείτε επίσης:

Τράπεζα Θεσσαλίας: Με αλλαγές μελών η νέα διοίκηση

Ξεκινά η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πύλη

Στην ίδια κατηγορία